Primeres reaccions dels usuaris que han utilitzat l'AP-7 sense pagar peatge

Molts estrangers no sabien que era el primer dia de gratuïtat i s'esperaven per recollir el tiquet

Sorpresa i satisfacció entre els usuaris de l'autopista AP-7 a les comarques gironines amb l'aixecament dels peatges aquest dimecres. La majoria dels conductors que es trobaven en àrees de servei no sabien que ja no es paga per circular per aquesta carretera i tots ho troben "molt bé".

Alguns, com en Serado Bukur, no veuen malament que es pagui un import més petit que el que s'ha estat cobrant fins ara, per assegurar el manteniment de la via. Ell és camioner i reconeix que li va "molt bé" que es redueixin els costos, en bona part perquè així no ha de circular per vies alternatives com l'N-II. "La veritat és que és molt més segur per a nosaltres poder conduir sempre per autopista", assegura.

D'altres usuaris com en Cecilio Ruiz no tenia "ni idea" que aquest dilluns ja no es paga i se'n felicita. Viu a Estrasburg i se'n va de vacances a Coma ruga, al Tarragonès. S'ha aturat amb la seva companya a la Jonquera i explica que l'ha sorprès no haver hagut d'agafar tiquet quan ha passat pel peatge. Diu que veu bé no haver de pagar i considera que haurien de ser els transportistes els qui abonessin un import, ja que "són els que més hi circulen". En Serado Bukur, però no ho veu igual. Ell és transportista i diu que no hi pot haver diferències "O paguem tots o gratis per a tothom", assenyala.

La realitat és que molts dels cotxes estrangers que circulen aquest dimecres pels peatges de l'AP-7 fins i tot s'aturen esperant el tiquet de la màquina. Alguns, fins i tot, han arribat a fer marxa enrere creient que no funcionava, malgrat els cartells indicatius que demana als conductors que no s'aturi al passar.

Un d'aquests casos és el d'en Santiago que ve d'Alemanya i diu que no ha vist el cartell. "Estàvem contents d'haver arribat", exclama. En Santiago veu "molt bé" que siguin gratuïts però entendria que s'abonés uns diners en funció de l'ús que es faci de l'autopista per poder-la mantenir en bones condicions. "A Alemanya són gratuïtes i funciona molt bé", remarca.

"Sembla que fem alguna cosa mal feta"

En Roger Noguera i la Clàudia Montrabà viatgen a Bolonya. De fet, havien mirat rutes alternatives per estalviar-se els diners de l'autopista, però els seus pares els van advertir que ja no es pagava i no han dubtat en passar per l'autopista. Expliquen que se'ls ha fet "estrany" circular sense pagar per l'AP-7 "després de tants anys". "Ens sembla que fem alguna cosa malament. Ho hem gravat i tot", assenyala.

En Roger, a més, és de Tarragona i diu que només el viatge fins a Caldes d'on és la Clàudia són uns 30 euros anar i tornar. "La veritat és que val la pena", assenyala.

Qui també ha tornat aquest dimecres cap a Itàlia és en Filippo. Ell, la seva companya i el seu fill tornen de Barcelona. Diu que se'n va assabentar per internet que ja no s'havia de pagar, però reconeix que l'ha sorprès haver passat sense abonar res quan a l'anada sí que li van cobrar. "Està bé, però de totes maneres a França i a Itàlia sí que hem de pagar, es resigna".