El Festival Internacional del Circ de Figueres comptarà amb un espectacle eqüestre

La programació de la segona edició comptarà amb 22 números mai vistos en pistes de circ d'Europa

"No volíem limitar-nos a les dues cames perquè en el món del circ una part indissociable són els animals artistes", assenyalava aquest matí el director durant la presentació de la programació a Figueres. Concretament, es tracta de vuit cavalls que seran transportats des de Rússia, seguint tots els requisits a nivell de seguretat i benestar dels animals. És una logística "complexa", ha reconegut Matabosch, que ha explicat que compten amb l'assessorament del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, així com del Ministeri d'Agricultura.

Així per exemple, ha explicat que els animals disposaran de quadres climatitzades i individuals, amb el doble de superfície que les que estableix el cavall per tenir-los en "les millors condicions". Per Genís, el fet d'incorporar animals i molt especialment cavalls, és una forma també de tornar als orígens del circ, que compta amb prop de 250 anys d'història, dels quals 70 van estar dedicats exclusivament a espectacles eqüestres. I ho fa amb un espectacle de d'acròbates a cavall i cosacs que mesclen el folklore del Caucas amb acrobàcies espectaculars dalt del cavall i que va ser guardonat amb el primer premi de l'últim Festival de Circ de Moscou.

"Els millors" en la seva disciplina

La programació està gairebé tancada -queden tres artistes que no s'han pogut anomenar perquè el contracte no està encara signat-. En l'edició d'enguany, s'han incorporat números que l'any passat no es van poder veure, com ara un espectacle de pallassos clàssic de la mà dels xilens Los Calugas, una companyia emblemàtica al seu país que no ha actuat mai a Europa. També hi haurà un espectacle de 'malabars de rebot' dels russos Trio Attar, així com un número de diàbolo, amb el japonès Arata Urawa. Sobre aquest últim, el director del festival ha explicat que és l'exemple clar de com un artista de circ pot convertir un "joc d'infants" en una disciplina i una tècnica portada al nivell més difícil.

Un altre dels plats forts serà la companyia xinesa Jinan Acrobatic Troupe, formada per dotze saltadors de cercles i lassos, amb dos "números excepcionals". Un d'ells, els salts en lassos que la companyia Circ du Soleil va incloure fa un temps amb alguns d'aquests acròbates.

En matèria d'equilibris, destaca la proposta de la companyia Troupe Kucherenko, vinguda d'Ucraïna, que utilitza monocicles i els combina amb velocitat, malabars i equilibris verticals, mentre que en la disciplina de vol, es comptarà amb les cintes aèries d'Aliya Dosbatyrova del Kazakhstan, una disciplina que acostumen a fer els homes però que, segons Matabosch, aquesta artista domina gràcies a la seva "potència" a nivell muscular.

La programació també inclou un espectacle de tir amb ballestes, que l'any passat es va intentar fer venir però que per temes de seguretat i logística no va poder ser. Es tracta de la companyia Duo Franco Vital de Mèxic.

Números inèdits que s'han seleccionat d'arreu del món

Tots els espectacles són inèdits a Europa, tal com especifiquen les bases del festival, que des del seu començament ha volgut fer-se un renom internacional portant espectacles mai vistos al vell continent. L'equip del festival ha assistit als principals certàmens més prestigiosos-n'hi ha un total de 15, a banda del de Figueres- i n'ha escollit els que ha considerat més interessants. Per altra banda, Matabosch ha explicat que també han trobat alguns dels números que es van poder veure en la primera edició que es va fer al Castell de Sant Ferran de l'any passat.

Una plataforma internacional per artistes locals

A banda de la programació d'activitats que es farà en paral·lel a la ciutat aprofitant l'impuls del festival, aquest any també s'ha previst un espectacle amb artistes de Figueres que s'estan fent un lloc en el món del circ. Es tracta del pallasso Àngel Amieva -que ha tingut èxit al show Salto Natale de Zurich-; i els il·lusionsistes Raul Black -seleccionat al mundial de màgia a Blackpool (Anglaterra) i Karlus. Tots ells actuaran en un únic espectacle al Teatre Municipal El Jardí el pròxim 23 de febrer a les nou del vespre.

Les vendes, a bon ritme

Després de la bona acollida de la primera edició, la segona guanyarà en superfície -es dobla l'espai cobert per carpes passant de prop de 2.700 metres quadrats a més de 4.200 i se'n creen de nous, com ara un indret per preparar-se els artistes- i també en aforament, ja que es passarà de 1.450 localitats per funció a 2.250, el que suposa arribar a un total de 21.200 espectadors (l'any passat van ser 14.500). Les entrades es van posar a la venda fa un mes i es poden adquirir des del nou web a uns preus similars a l'any passat.

El director ha explicat que estan anant a bon ritme i que confien que el temps els vagi a favor, ja que aquest cop han començat la campanya de difusió molt abans que l'any passat i per tant compten amb atraure més públic vingut d'arreu del món. Els consta que ja s'estan fent reserves a hotels de la ciutat per venir al festival.

Una altra de les novetats és que el festival s'allargarà un dia més, amb el dilluns 25 de febrer, per celebrar la Gala de Premiats, l'espectacle d'Or, format pels millors números escollits pel jurat. Es mantindran les 9 representacions (2 per a escolars) i el sistema de dos espectacles de semifinals (Espectacle Blau i Vermell) i una final