El Govern adverteix que Madrid cerca excuses per no pagar els cursos per a aturats

La Generalitat recorda que encara no ha rebut de Madrid els 191 MEUR del 2012 per dur a terme polítiques actives d'ocupació

El requeriment que la subsecretaria d'Ocupació i Seguretat Social ha enviat a la Generalitat suposa una nova ofensiva contra el català. A l'escrit, l'Estat assegura que la convocatòria de subvencions del SOC infringeix la llei, perquè exclou el castellà dels cursos de formació per a aturats.

Des del Govern, l'escrit es veu com una "pantalla" o una "excusa" per retardar el pegament dels 191 MEUR que l'Estat hauria d'haver transferit a la Generalitat aquest any per portar a terme polítiques actives d'ocupació. Segons Esther Sànchez, tot i que l'executiu estatal va prometre transferir aquesta quantitat el mes de maig, ara -a les acaballes de l'any- el Govern encara no ha rebut ni un cèntim.

"No sabem quan se'ns pagarà, cosa que és important, perquè si no ens arribessin els diners, això col·locaria la Generalitat en un dèficit que encara agreujaria més la situació", ha dit la secretària d'Ocupació.

Esther Sànchez ha lamentat "profundament" aquest nou atac per part de l'executiu de Mariano Rajoy. Sobretot, perquè com ha dit, no és "admissible" que ara l'Estat digui que el SOC discrimina aquells qui no parlen català, quan precisament el govern espanyol sí que ho ha fet, durant tot l'any, amb el col·lectiu de treballadors discapacitats.

"El pressupost de Madrid no ha permès finançar ni tan sols l'obligació normativa que estableix pagar el salari mínim interprofessional a tots els qui estan en un centre especial de treball", ha dit la secretària d'Ocupació i Relacions Laborals. I hi ha afegit: "A més, l'Estat ha deixat de banda la inserció dels treballadors discapacitats".

Profund desconeixement

Sànchez considera que, amb aquest requeriment, Madrid no fa res més que tornar a demostrar "un profund desconeixement respecte les polítiques d'immersió lingüística". Per això, espera que darrere de l'escrit no hi hagi la intenció de no transferir recursos per "anul·lar o deixar sense efecte" qualsevol de les accions formatives per a aturats que emprengui el SOC.

"Si això fos així, aleshores hauríem d'anar més enllà del què és estricament una declaració lamentant-ho o desaprovant-ho", ha conclòs Esther Sànchez. La secretària ha fet aquestes valoracions durant una roda de premsa a Girona, on l'ha acompanyada el delegat del Govern, Eudald Casadesús.

"És evident que aquest requeriment s'emmarca dins una escalada d'accions que portarà a terme l'Estat envers la Generalitat", ha dit el delegat. I hi ha afegit: "Ja ens podem cordar bé el cinturó, perquè les veurem a venir; l'Estat considera que, com que no ens hem portat bé, ara ens han de castigar".