El Fòrum Gastronòmic de Girona 'reforma la cuina'

Aquesta edició obre els actes al públic no professional, s'escurça un dia i redueix un 20% el pressupost

El Fòrum Gastronòmic de Girona ja està elaborant la carta per a l'edició del 2013 amb l'objectiu de convertir la ciutat en l'aparador internacional del món culinari. Com a novetat, aquest cop no hi haurà distinció de públics i tots els actes -incloses les ponències, tallers i demostracions- s'obriran als no professionals.

El gastrònom i un dels impulsors del Fòrum, Pep Palau, admet que calia "fer un pas més" i tancar una etapa que ja s'arrossegava des dels inicis de l'esdeveniment. "Catalunya és líder en gastronomia, i això el Fòrum també ho havia de reflexar amb una unitat de públic, on convisquin tant amateurs com professionals", ha dit Palau.

Aquest 2013, el Fòrum Gastronòmic de Girona, que se celebra a la ciutat cada dos anys, s'escurçarà un dia i en durarà tres (es farà del 24 al 26 de febrer). Aquesta fórmula ja es va posar en marxa l'any passat a Santiago, i els seus impulsors asseguren que el programa no se'n ressentirà.

"Ajustem despeses però no actes", indica el soci de Pep Palau, Jaume Von Arend. En total, se n'han previst més d'un centenar, i entre les novetats que s'hi han inclòs hi ha ponències a quatre mans (amb dos cuiners damunt l'escenari) o, fins i tot, sessions corals (com la que portarà 21 joves de l'avantguarda pastissera).

Aquest 2013, el Fòrum tindrà com a eix vertebrador el concepte 'terra', com a base del discurs i font d'inspiració. Per això, les sessions giraran al voltant de la mirada dels cuiners cap a productes de quilòmetre zero, de petits productors i proveïdors de confiança o de l'agricultura sostenible i biodinàmica.

El Fòrum Gastronòmic de Girona ocuparà els espais de l'Auditori-Palau de Congressos, el palau de Fires i dues carpes exteriors. A l'Auditori serà on es donaran cita les grans espases de la cuina. Aquest 2013, com a plats forts, destaquen el cuiner peruà Gaston Acurio; el xef del Sant Pau a Tòquio, Jérôme Quilbeuf o Ly Leap, dins una llista que tampoc oblida els catalans (com Carme Ruscalleda, Fina Puigdevall, Nandu Jubany o Pere Planagumà.

El 'Somni' dels germans Roca

Dins les estrelles de la carta hi ha, però, els germans Roca. Tots ells pujaran a l'escenari del Fòrum Gastronòmic per explicar, en exclusiva, el seu nou projecte, que han batejat com a 'Somni' i que fusiona cuina amb música i audiovisuals. El mateix Joan Roca ha explicat que el tret de sortida d'aquesta nova experiència serà a principis de maig amb una exposició a l'Arts Santa Mònica, on s'hi farà un sopar efímer de presentació.

"Es tracta de gastronomia escenificada en un marc operístic, de videoart i de música", ha dit Roca. El xef del prestigiós restaurant gironí també ha admès que els tres germans preveien engegar 'Somni' més aviat, però que han decidit posposar el projecte per poder anar "pas a pas".

A més d'això, els artífexs d'El Celler de Can Roca també presentaran al Fòrum Gastronòmic un llibre que repassa els seus 25 anys de trajectòria. "En aquest llibre ens hem buidat, i hi expliquem no només les receptes sinó també els nostres processos creatius", ha avançat Joan Roca.

Un 20% menys de pressupost

El Fòrum Gastronòmic, però, tampoc s'escapa a la crisi econòmica. Per això, aquest 2013 els seus impulsors n'han reduït el pressupost fins a un 20% (en part, gràcies a la supressió d'un dia). En total, es preveu que els números voltin el milió d'euros.

A més de les ponències i conferències, el Fòrum Gastronòmic s'acompanya d'una fira, organitzada per l'empresa Incatis. Ocuparà el Palau de Fires i dues carpes exteriors, i dels 12.000 metres quadrats que tindrà, ja se'n tenen lligats el 80% . El director d'Incatis, Josep Maria Matamala, ha destacat que, com a novetat, en aquesta edició es primaran molt "els petits productors".

A la presentació del Fòrum Gastronòmic hi ha assistit també l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont. Puigdemont ha destacat que la gastronomia és un "dels pulmons" de la ciutat i ha demanat a la ciutadania que hi participi, perquè el Fòrum "no és un saló més, sinó una mostra clara de la nostra identitat".