Front comú a Salt per reclamar que es mantingui el servei de guarderia per hores

El consistori no ha rebut enguany els 32.000 euros provinents de la Generalitat que li pertoquen

La concentració s'ha fet a dos quarts d'una a les portes de l'Ajuntament. Després, han mantingut una reunió amb representants del Consistori de Benestar Social Gironès-Salt per queixar-se de la interrupció del servei i demanar una alternativa. Al cap d'una estona, l'alcalde del municipi ha entrat a la reunió.

"Una discussió entre nosaltres no servirà per res; hem d'anar plegats per intentar aconseguir la dotació i mantenir el servei". Amb aquesta paraules, Torramadé ha volgut calmar els ànims dels pares i fer-los veure que tant l'Ajuntament com el Consorci de Benestar Social Gironès-Salt estan treballant en la mateixa direcció. La seva gerent, Cari Castillo, els ha explicat haver fet "tot el possible" per intentar arrencar el compromís del Govern que hi destinarà una partida en els nous pressupostos. La resposta, però, ha estat que es farà quan hi hagi disponibilitat pressupostària.

La gerent confia que els diners acabaran arribant però el problema és que "tot està parat" a l'espera que es formi el nou govern. Davant aquesta situació, el consistori s'ha vist obligat a interrompre aquest servei, juntament amb un programa específic d'atenció a la violència de gènere. En aquest cas, però, el servei no quedarà interromput perquè el continuaran fent des del Centre d'Intervenció Especialitzada (CIE) a través dels seus professionals i per tant les usuàries continuaran essent ateses. Des del consistori recorden que aquests dos serveis no són obligatoris i que han hagut de "prioritzar" els recursos a programes que també són molt necessaris, com és el cas del Centre Obert Infantil i Juvenil des d'on s'atenen situacions d'alt risc social.

La falta d'informació i sense alternativa

Un dels aspectes que els pares han retret a l'Ajuntament i al consorci ha estat que no s'els ha informat amb antelació i que ara no tenen alternativa. Aquest dimarts era l'últim dia del servei d'aquest any, ja que començaven les vacances de Nadal fins al dia 7. Per sorpresa de tots, però, el servei queda interromput sense data de nova obertura. Fins i tot les dues treballadores ho van saber fa pocs dies -dimecres passat- en consultar el calendari laboral per a l'any que ve. "Diuen que és temporal, però no sabem què passarà realment", reconeix una d'elles. Per la seva banda, el consistori s'ha defensat dient que han estat fent trucades a la Generalitat fins a l'últim moment per tal d'evitar el tancament.

El servei dels 'Minuts menuts' es fa a altres poblacions i en el cas de Salt estava molt sol·licitat. Les seves responsables asseguren que cada setmana estava gairebé a la màxima capacitat. Dels cinquanta nens que poden tenir com a màxim a la setmana (la ràtio és de deu nens per dia), la mitjana era de 40 i 45 criatures. Els pares poden portar els seus fills durant un màxim de dos dies i durant un total de sis hores.

Pel que fa al perfil dels usuaris, asseguren que és molt variat. Des de pares que estan tots dos a l'atur, famílies monoparentals o persones que vénen dirigides des de Serveis Socials perquè tenen dificultats. Una part important dels usuaris, expliquen les treballadores, no poden pagar els 400 euros al mes que costa la guarderia pública -n'hi ha dues al municipi- o fins i tot poden haver-se quedat sense plaça. El servei està en marxa des de l'any 2009 i actualment hi havia un centenar d'usuaris.

Demà dimecres està previst que representants dels pares i del Consistori de Benestar Social es reuneixin per consensuar un document conjunt i enviar-lo, juntament amb la signatura de l'Ajuntament, a la Generalitat. "Quan tornin a destinar-hi una partida, tornarem a obrir el servei", ha assegurat l'alcalde.