Natura Sterna denuncia la mort d'un duc electrocutat a Castell d'Aro

Els naturalistes asseguren que ja només queda un exemplar en tota la comarca

El passat 25 d’agost apareixia un duc (Bubo bubo) electrocutat a la línia elèctrica que passa a tocar del nucli urbà de Castell d’Aro (Baix Empordà), davant de can Sitjà. Amb aquesta nova troballa ja són 5 els ducs trobats morts a la comarca en menys d’un any: quatre electrocutats a les línies elèctriques i un atropellat, xifra a la qual s’ha d’afegir una òliba (Tyto alba) aixafada a la C-31 al seu pas per Santa Cristina d’Aro el passat 15 de juliol.

El Grup de Natura Sterna, que lidera el seguiment del duc al Baix Empordà, torna a denunciar les infraestructures de distribució elèctriques d’arreu del territori i la falta de passos de fauna i mesures correctores a les principals carreteres de la comarca, especialment a l’autovia C-31.

Segons els estudis de l’entitat, en el darrers 20 anys les electrocucions són la principal causa de mortalitat del duc al Baix Empordà, mentre que més d’un 75% del total de les morts són provocades per activitats humanes evitables. El duc mort aquest dimecres era el mascle de la mateixa parella que el setembre de l’any passat va veure electrocutat el pare i els seus dos polls. De les quatre parelles històriques de ducs comptabilitzades fins ara a Santa Cristina d’Aro, a més, ja només en queda un exemplar.

Actualment els Agents Rurals, els diferents Centres de Fauna repartits per Catalunya i la Fiscalia de Medi Ambient aixequen acta per tal de quantificar i monitoritzar aquestes incidències i per advertir a les companyies elèctriques perquè prenguin mesures correctores.

El Grup de Natura Sterna reclama la urgència d’aquestes mesures, al mateix temps que assenyala que les intervencions aïllades realitzades per Fecsa Endesa a la Vall del Ridaura resulten "clarament insuficients davant la magnitud del problema: és necessària una actuació immediata, global i conjunta sobre la xarxa elèctrica de la  Vall d’Aro i del Baix Empordà per aturar el perill imminent d’extinció local del duc i d’altres aus rapinyaires amenaçades", apunten.