El pressupost de la Diputació del 2013 augmenta gairebé un 16% i puja a 113,6 MEUR

La corporació destinarà 60 milions a subvencions per a municipis i entitats

L'aposta de l'Estat per reforçar el paper de les Diputacions ja es reflexa als números de la corporació per al 2013. Després de pressupostos a la baixa, per primer cop, l'any vinent hi haurà un increment del 16%. En total, el pressupost de la corporació tornarà a nivells del 2010 i serà de 113,64 MEUR, mentre que el d'aquest any s'havia situat en 98 MEUR.

Com ha explicat el president en funcions de la Diputació, Miquel Noguer, l'increment d'ingressos té un nom propi: Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques. I és que, del total del pressupost, el gran gruix (101,95 MEUR) prové de transferències directes de l'Estat cap a la corporació supramunicipal.

Noguer ha esbossat quines són les grans línies del pressupost, que aquesta tarda es portarà al ple de la Diputació. El president en funcions, sobretot, ha posat l'accent en què un dels eixos serà l'ajuda als ajuntaments. En concret, es destinaran 60,4 MEUR en subvencions a municipis i entitats (i d'aquest paquet, 28,8 MEUR seran exclusius per als consistoris i altres ens locals).

"Complim amb allò marcat, que és ajudar i reforçar els ajuntaments, perquè estiguin al costat de la ciutadania", ha subratllat Miquel Noguer. El president en funcions també ha precisat que per al 2013 s'han reforçat diferents àrees. A més de la d'Assistència i Cooperació als Municipis, altres partides que s'han engreixat són les que es destinen a Cooperació Cultural, Promoció Econòmica, Cooperació Esportiva, Acció Social i Medi Ambient.

Fons de contingència

Entre les novetats del pressupost de la Diputació hi ha el fet que, per primera vegada, s'ha habilitat un fons de contingència dotat amb 6 MEUR per fer front a imprevistos. Tot i que l'Estat recomanava destinar el 2% del pressupost a aquest fons, la Diputació de Girona ha preferit curar-se en salut i incrementar-ne l'aportació.

"Tenir aquests diners a la guardiola i fer-ne reserva no ens fa cap mal", ha precisat el president en funcions. Miquel Noguer també ha dit que, si al cap de l'any aquests 6 MEUR no s'han hagut de gastar per "necessitats sobrevingudes", aleshores es destinaran a enfortir els municipis gironins.

D'altra banda, amb el pressupost d'aquest 2013, la Diputació de Girona també redueix el deute a llarg termini, i pagarà 3 MEUR menys que l'any passat. "Anem abaixant el deute i hem passat de 21 a 18 MEUR de pagament d'amortitzacions de capital i d'interessos; una reducció que ens ajuda a incrementar les partides destinades als ajuntaments", ha precisat Miquel Noguer.

Per últim, Noguer ha recordat que el pressupost sempre es fa en base a les previsions d'ingressos que els fa arribar l'Estat. "Amb això, què pot passar? Que després, quan tanquin números, ens puguin dir que ens han donat diners de més i que els haguem de retornar", ha concretat el president en funcions. I hi ha afegit: "Però nosaltres ens hem de basar en aquestes previsions per fer els números".

El consolidat, a 117,9 MEUR

Tot i que el pressupost de la Diputació sigui de 113,6 MEUR, a l'hora de presentar els números, la corporació també reflexa al document el pressupost dels organismes autònoms (el Dipsalut, Xaloc, Semega, el Conservatori Isaac Albéniz i el Patronat Francesc Eiximenis). En aquest cas, incloent-hi els organismes autònoms -que també tenen ingressos per ells mateixos- el pressupost consolidat puja a 117,9 MEUR.

La Diputació de Girona portarà al ple d'aquesta tarda l'aprovació del pressupost per al 2013. De moment, ERC ja ha anunciat que hi votarà a favor, i s'està intentant tancar un acord amb el PSC perquè també s'hi sumi.

El portaveu del grup d'ERC, Lluís Sais, ha dit que avalaran el pressupost perquè "assoleix de manera raonable els objectius" de tractar els 221 municipis gironins per igual, independentment de quin sigui el seu color polític. Això sí, Sais també ha precisat que el seu aval no vol dir que, si ERC governés, faria els números de la mateixa manera com els ha fet CiU. "Alguna àrea la prioritzaríem més o menys", ha dit.

Per últim, el portaveu del grup de CiU, Pere Vila, ha admès que el pressupost de la Diputació per al 2013 inclou un "increment substancial dels ingressos", que ha permès redistribuir "àrees minvades". Per a Vila, els números s'han fet "sense ideologies i centrant-nos amb allò que ens hem de centrar: els municipis".