Protestes al Sant Jaume d'Olot per quedar-se sense servei d'hemodiàlisi

Els treballadors engeguen un seguit d'accions de protesta contra les retallades i es concentren a les portes del centre

Una cinquantena de treballadors de l'Hospital Sant Jaume d'Olot s'han concentrat aquest migdia a les portes del centre en protesta contra les retallades. Aquesta és la primera d'una sèrie d'accions que ha engegat el comitè per fer palesa la situació que viuen els metges, les infermeres i la resta de col·lectius que treballen a l'hospital.

En total, la plantilla està formada per més de 500 persones i, segons denuncia el comitè, "fa molt de temps que les condicions laborals dels professionals sanitaris van malament, fins i tot molt abans de la crisi". Entre d'altres, els representants de la plantilla indiquen que el personal ha d'aguantar jornades de treball "d'entre set i dotze hores presencials", càrregues laborals per sobre de les ràtios o que la plantilla és "molt ajustada".

Els treballadors recorden que, des del 2008 tenen el sou congelat "per sota de l'IPC anual" i que la pèrdua de la paga extraordinària d'aquest Nadal se suma a la retallada del 5% de sou vigent des del juny del 2010. A més, lamenten que han de fer més hores sense cobrar més, que durant aquest temps s'han perdut llocs de treball o que la situació actual els fa difícil disposar de temps "per a la necessària desconnexió per evitar l'estrés propi de la professió".

Al manifest que han fet públic avui, el comitè reclama que s'aturin les retallades perquè "la solució a la crisi no passa per castigar els treballadors i els ciutadans". Segons critica el personal de l'hospital, "la salut no és un luxe, sinó una necessitat bàsica, i amb les retallades augmenten les llistes d'espera i es redueixen o tanquen serveis".

El nou hospital comarcal, sense hemodiàlisi

Precisament, en aquest punt, els treballadors critiquen que el nou hospital comarcal de la Garrotxa, que ha d'obrir portes l'estiu vinent, patirà directament la situació de crisi. "A les portes d'obrir el nou hospital, que havia de ser una millora, ja es preveu que alguns serveis com l'hemodiàlisi de moment no obrin, i que d'altres no s'ampliïn, com quiròfans o consultes externes", recull el manifest.

Les obres del nou hospital tenen un pressupost que ronda els 40 milions d'euros (MEUR), comptant l'equipament. Entre d'altres, hi haurà 90 llits d'hospitalització i 30 d'atenció sociosanitària. Entre els nous serveis que es preveien oferir hi havia la ressonància magnètica, el TAC o l'hemodiàlisi (precisament, un dels què el comitè denuncia que no s'engegarà).

La concentració d'aquest dilluns a les portes de l'hospital Sant Jaume ha estat la primera d'un seguit de protestes que el comitè ha convocat per reclamar als polítics que acabin "amb l'actual clima d'incertesa" sobre els seus llocs i condicions de treball. Dijous, el personal preveu portar la seva reivindicació fins a l'Ajuntament, aprofitant que Olot celebra el ple municipal de desembre.