36 espectacles, onze estrenes i teatre d'actualitat centren la programació de La Planeta

Pere Puig assegura que "l'esforç" de les companyies ha estat clau per poder bastir les propostes

Una adolescent immigrant tocada per la crisi a 'Harmattan', un monòleg a quatre veus d'actrius a l'atur a 'De quan somiava que somiava' o tres comunicadors que perden la feina per l'afany intervencionista del premier italià Silvio Berlusconi sobre els mitjans públics a 'L'editto bulgaro'. Totes aquestes històries passaran per l'escenari de la Sala La Planeta de Girona aquest primer semestre del 2013.

Aquest cop, gran part de la programació (36 espectacles que poden arribar a ser-ne 40) té un denominador comú: la realitat social, política i econòmica actual. Les companyies de teatre independent no són alienes a la crisi -moltes sobreviuen com poden- i recullen als seus textos tot allò que passa al carrer.

"En la majoria de propostes, un 70% dels espectacles, hem constatat que hi ha una preocupació molt clara per l'actualitat", destaca el director de la sala, Pere Puig. Per això, les tensions i les contradiccions socials i econòmiques centraran, aquesta primera meitat del 2013, molts dels arguments i personatges de les obres que s'inclouen a la programació de La Planeta. "El teatre es converteix en mirall, i ofereix al públic un diàleg de tot allò que passa", indica Puig.

La sala independent continua apostant per autors actuals ('El tinent d'Inishmore' de Martin McDonagh, 'La terra oblidada' de Llàtzer Garcia, 'Olor de gas' de Pep Elias o 'Pau I, el conqueridor' d'Alberto Ramos) i també pels clàssics rellegits des d'una perspectiva contemporània (No paguem! No paguem! de Dario Fo, una versió lliure de 'Un enemic del poble' d'Henrik Ibsen o els 'Sonets' de Shakespeare).

A més, com subratlla el director de La Planeta, es dóna un paper rellevant a la creació gironina. Per això, la sala fa temporada amb alguns dels espectacles amb segell del territori estrenats al Temporada Alta ('Pàjaru' de Pere Hosta, 'Hotot' de Cascai Teatre i 'Suïcides' de la companyia PocaCosa) i la programació també inclou peces escrites o dirigides per Llàtzer Garcia, Jordi Prat o Roger Costa-Pau, entre d'altres.

En total, des de gener a finals de juny, s'han programat entre 60 i 70 funcions i hi haurà onze estrenes absolutes (com ara 'De quan somiava que somiava', 'T.K.X. Un experiment radiofònic' o 'Un conte de les mil i una nits', amb el qual es commemoren els deu anys de la companyia La Planeta de teatre familiar).

Esforç i voluntat de les companyies

El director de la Sala La Planeta no ha volgut passar per alt que la programació que s'ha presentat és fruit "de l'esforç, la voluntat i la constància de les companyies, que tot i aquests moments difícils no volen plegar". Pere Puig ha recordat que el món del teatre està immers en una retallada d'ajudes i subvencions (la mateixa Sala La Planeta fa un any i mig que té pendents de cobrar les de la Generalitat) i que la situació és "precària".

A aquesta situació de "manca de subvencions a les noves produccions i la dificultat per cobrar les que s'han concedit", el director també ha dit que s'hi ha de sumar el "cop brutal" que suposa l'apujada de l'IVA fins a un 21%. De moment, La Planeta engoleix aquest increment i, per això, no ho reflectirà als preus de les entrades. "Trobem que no té sentit, quan allò que vols és promoure l'accés a la cultura; per això, assumim aquest increment entre nosaltres i les companyies".