Adif acabarà la plaça Espanya amb la proposta de l'Ajuntament de Girona

El consistori confia que les obres comencin aquesta tardor

La reforma de la plaça Espanya és una de les obres del TAV que encara queden pendents a la ciutat. Fa més de quatre anys que gran part d'aquest espai encara l'ocupen les andanes de l'antiga estació provisional d'autobusos.

Al desembre del 2018, l'Ajuntament va enviar a l'aleshores Ministeri de Foment la seva proposta per reurbanitzar l'espai. L'avantprojecte apostava perquè la plaça fos un espai ampli i diàfan, amb zones verdes i de descans per als veïns. La proposta, que pujava a 2,1 MEUR, eliminava també l'actual gir a l'esquerra des del carrer Barcelona, preveia que el de Bailén fos exclusiu per a vianants, i que el de Pierre Vilar –el que passa davant l'estació de trens- canviï de sentit.

Ara, partint d'aquesta proposta, Adif enllesteix ara el projecte de reposició. "Ens han confirmat que la nostra proposta els semblava bé i que se la farien seva, com ja va passar amb la plaça Europa; però fonamentalment, serà l'avantprojecte que va sortir de Girona", ha concretat el regidor d'Urbanisme.

Lluís Martí explica que, a priori, la inversió per les obres voltarà aquella que ja va recollir l'Ajuntament. Però que de totes maneres, per saber-ne l'import definitiu, caldrà esperar-se a veure el document final (que serà el que marcarà el pressupost de licitació).

Nova reunió al setembre

De totes maneres, abans l'obra no tiri endavant, caldrà resoldre la qüestió patrimonial. És a dir, clarificar qui té la titularitat de diferents terrenys i acordar possibles canvis de propietat entre l'Ajuntament i Adif. Això afecta no només l'àmbit de la plaça Espanya, sinó també part de Poeta Marquina, l'estació de mercaderies i zones del Mas Gri i el Parc Central.

"Per poder tancar-ho tot plegat i arribar a un acord, és fonamental resoldre-ho", explica el regidor d'Urbanisme. "Hi ha un seguit de superfícies que podrien constar com a titularitat d'Adif i que no tindria cap sentit que fos així, perquè fa molts anys que són d'ús públic per a la ciutat, i a l'inrevés; és a dir, superfícies que constessin a nom de Girona i ho hagin de fer al d'Adif", concreta Martí.

Per abordar-ho, l'Ajuntament, Adif i la Subdelegació de l'Estat han acordat reunir-se de nou aquest setembre. En aquesta trobada, cadascú portarà el llistat de titularitats i superfícies que consten a nom seu, i es confrontaran amb l'altra part. El regidor destaca la bona sintonia que hi ha amb el subdelegat, Albert Bramon, i confia que aquesta tardor es puguin desencallar els canvis de titularitat dels terrenys.

Qui assumeix què

"Esperem que sigui prou ràpid i que es pugui arribar a un acord interessant; tant als uns com als altres ens interessa tancar-ho i que els projectes siguin una realitat", explica Lluís Martí. A més, segons concreta el regidor, "enllestir" la qüestió patrimonial també servirà per veure si Adif assumeix tota la reposició, o bé la ciutat en paga alguna part.

"Allò que s'ha mogut, però, és que ja hi ha projecte; i ara el que hem d'acabar de tancar són aquestes equivalències per clarificar si és possible que Adif es faci càrrec de tot plegat", diu Martí. I hi afegeix, en referència a plaça Espanya: "A partir d'aquí, ells engegaran la maquinària administrativa per poder aprovar i licitar el projecte".

Plaça Europa, en breu

Pel que fa a les altres obres del TAV que encara cuegen, el regidor d'Urbanisme explica que en breu començaran les de plaça Europa, que permetran acabar la part sud del Parc Central. Els treballs, que Adif va adjudicar abans de l'estiu, costaran 790.000 euros i duraran dos mesos.

En aquesta zona compresa entre el Parc Central i el passeig d'Olot, que ocupa 3.900 metres quadrats, l'ens ferroviari hi farà una pista polivalent, amb voreres i espais verds que donaran continuïtat al parc. També hi haurà un jardí vertical.

Per últim, el regidor d'Urbanisme ha explicat que les obres per acabar la tanca del Mas Gri (situada a la zona del pou d'atac de la tuneladora) també avancen. "Van fent les tramitacions corresponents i ja hi estan treballant", ha conclòs.