Besalú omplirà les façanes de la vila amb cadires a través del projecte 'Artcobe'

El projecte pretèn convertir el municipi en una "sala permanent d'art a l'aire lliure"

  • Una de les cadires obra de Duvan López © Francesj/Flickr
    Una de les cadires obra de Duvan López © Francesj/Flickr
  • Un trentena de veïns es van aplegar a la Sala d'Actes del consistori © Rocio Romero
    Un trentena de veïns es van aplegar a la Sala d'Actes del consistori © Rocio Romero
"El fil conductor és la cadira, el seient, el seure i les reflexions sobre el repòs dins una vila amb tanta història al damunt", va assegurar Kel Domènech ahir davant una trentena de veïns propietaris d'edificis del casc antic de Besalú. El projecte 'Artcobe', avalat pel consistori, seguiria un procés concursal on els artistes dissenyarien una escultura relacionada amb aquest objecte quotidià, posteriorment un jurat revisaria les maquetes presentades i n'escolliria una com la guanyadora.

Arribat aquest punt es revisaria el banc de donants de façanes existent i s'escolliria una per a situar-hi l'obra de forma perpètua. L'objectiu, segons apuntava ahir Domènech, és dotar de Besalú d'un atractiu cultural més a l'oferta ja existent i que, d'aquesta forma, el visitant amplií la seva estada al municipi arribant fins i a pernoctar. "Volem crear un circuït urbà d'art col·locat a algunes façanes civils del casc històric no catalogades com a monument (...) La façana es converteix en peanya de l'escultura i l'escultura es converteix en complement de la façana, un protagonisme compartit e intercanviable depenent de l'ull de l'observador", va explicar.

Donants de façana

Ahir es va obrir el banc de donants que anirà configurant un mapa d'espais disponibles per a ubicar les peces que sorgiran del futur concurs escultòric (que encara queda per determinar si serà anual o bianual) que es crearà per a continuar aquest projecte en la seva segona fase, tal i com es va exposar en el transcurs de la trobada amb els veïns propietaris.

Aquest concurs acotarà la tipologia de les escultures entorn a aquesta figura de la cadira, el seure, i les reflexions sobre el repòs. De la mateixa manera les bases contemplaran el fet que les peces estaran ubicades en un suport vertical a l'aire lliure, per tant es valoraran els materials, les degradacions, inclinacions i tot allò que hi pugui influir per evitar la seva degradació o una mala integració amb l'espai.

Hi haurà un jurat interdisciplinari d'alt nivell i s'està treballant en la possibilitat d'un tercer soci del projecte, patró, empresa o fundació a qui li resulti atractiva la idea per apadrinar aquest concurs dins del projecte, però encara no s'ha establert contacte amb cap d'ells perquè sigui mecenes.

Reaccions dels veïns

El projecte 'Artcobe' fou en general molt ben rebuda pels veïns presents a la reunió, tanmateix alguns van exterioritzar el seu temor a que Besalú "passi a ser conegut com el poble de les cadires" i el municipi quedi encasellat. De la mateixa manera d'altres van proposar que el millor pels artistes seria que el consistori esculli una façana cada any i que tots ells dissenyin una obra pensada per aquell edifici en particular, en comptes d'haver d'escollir entre el ventall de façanes disponibles i distribuïdes arreu del nucli històric.

Al finalitzar la presentació alguns dels veïns presents ja es van apuntar per a cedir la seva façana com a espai on col·locar-hi una cadira artística en un futur.