Empresaris gironins exigeixen que totes les torres de la xarxa siguin fortes com les de muntanya

Domènec Espadalé ha considerat la situació actual com 'inadmissible'

El president de la Cambra de Comerç de Girona, que ha comparegut acompanyat dels presidents de la resta de cambres gironines i de FOEG, PIMEC i el Fòrum Carlemany, ha exigit que de forma 'imminent' es modifiqui la normativa per tal que 'lo vell s'adapti a la nova normativa així com les reparacions' que es facin a partir d'ara. 'La xarxa elèctrica de la Cerdanya, el Ripollès i la Garrotxa no ha caigut; si ha aguantat allà també ha d'aguantar aquí', ha dit, en referència a la menor resistència que tenen les torres que estan per sota de la cota 500, com ara les que estan a la costa. 'Demanem que sigui una realitat i que no ho retardem més; ara hem tingut el gran prejudici'.

Preguntat per la possibilitat de ser declarada zona catastròfica, Espadalé ha demanat 'serietat' i ha recordat que seria molt perjudicial per les empreses, donat que les companyies elèctriques no respondrien davant dels danys i perjudicis ni tampoc les assegurances, i ha explicat que així ho han traslladat també a les administracions.

Una Setmana Santa amb normalitat elèctrica

Els representants dels empresaris confien que durant la Setmana Santa no hi haurà incidències a la xarxa elèctrica i estimen que encara es trigaran uns mesos en refer del tot les línies. El president de la Cambra de Girona ha apuntat que tenen el '100% de seguretat' que el subministrament elèctric funcionarà amb normalitat. Tot i això, s'ha acordat que tots els generadors es quedaran a la zona de la costa fins passat Pasqua per tal que, en cas de qualsevol incidència, es pugui restablir el servei de forma ràpida.

Sense xifres exactes encara

A hores d'ara, encara no disposen de les xifres exactes sobre els danys que han ocasionat les nevades i els talls elèctrics i esperen poder-les processar en les pròximes setmanes. Des de fa uns dies, des del portal de la Cambra de Comerç de Girona, s'ha posat en marxa un apartat, titulat 'Reclamaacions apagada elèctrica', on s'explica el sistema de reclamació acordat per tots els sectors empresarials, així com el model. Des d'aquí, s'espera que les empreses puguin tramitar així els danys i perjudicis de les nevades alhora que també s'ofereix un servei de taxadors oficials per aquells que ho necessitin. Per altra banda, el pròxim 23 de març s'organitzarà una jornada de portes obertes a la Llotja de Contractació de Girona per a tots els empresaris afectats que vulguin tenir més informació.

Falta de lideratge de l'adminstració i sancions
El president de la Cambra de Sant Feliu de Guíxols, Joan Puig, s'ha mostrat molt crític amb l'actitud de l'administració i l'ha acusat de 'falta de lideratge'. 'Cal una resposta ràpida i contundent' sobre temes que encara no s'han explicat, com ara el que ha passat amb les carreteres o el que passarà amb la neteja de boscos o l'economia dels comerços i serveis.

Per la seva banda, el president de la Cambra de Palamós, Xavier Ribera, ha demanat que es revisi el dispositiu d'emergència per tal de garantir el subministrament de carburants i ha alertat de la perillositat dels boscos destrossats en zones com ara les Gavarres de cara a l'estiu i el risc d'incendis.

Mentre el president de la PIMEC, Iñaki Frade, apuntava la necessitat de sancions a les elèctriques per tal que afrontin responsabilitats, el president de la Cambra de Comerç de Girona ha assenyalat que 'més que sancions, el que volem és que es resolgui el problema; la llei s'haurà de complir i ja es veuran les sancions. El que volem és que s'inverteixi el que s'ha d'invertir'.
  • El president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, exigeix que es modifiqui la normativa per tal que totes les torres tinguin la mateixa resistència