El Patronat de Turisme Costa Brava Girona apadrina la plataforma Wikiartmap

Aquesta és una plataforma inèdita i global per a la difusió nacional i internacional de l’art, el patrimoni i la creació a l’espai públic

El vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Joan Giraut, i la jove figuerenca Maite Oliva, directora i creadora de Wikiartmap, acompanyats per Àlex Hinojo, ambaixador cultural de Viquipèdia, han realitzat una sessió teòrica i pràctica de la plataforma per tal de donar-la a conèixer a gestors ludicoturístics, culturals i educatius gironins, i perquè aquests hi puguin accedir amb la finalitat que hi incorporin de manera gratuïta continguts propis.
 
 
L’acte ha coincidit amb una doble fita del projecte Wikiartmap: d’una banda, l’assoliment de la introducció a la plataforma de 21.000 continguts de tot el món —700 dels quals corresponents a continguts de la demarcació de Girona— en només nou mesos i, de l’altra, el llançament multiidioma de la plataforma i l’obertura de l’àrea d’edició de continguts.
Wikiartmap és una plataforma inèdita i global per a la difusió nacional i internacional de l’art, el patrimoni i la creació a l’espai públic, així com d’esdeveniments vinculats a l’espai públic. És una eina d’ús lliure, un nou mitjà de comunicació que permet a creadors, agents culturals i entitats difondre el seu patrimoni i les seves intervencions en una plataforma d’abast internacional i continguts dinàmics.

Joan Giraut, vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, manifesta que «la Diputació de Girona i el Patronat de Turisme apadrinen el projecte Wikiartmap perquè aposta per la difusió extraterritorial coordinada de continguts culturals oberts en diversos idiomes de la Costa Brava i el Pirineu de Girona utilitzant les noves tecnologies i, també, perquè és una eina gratuïta de difusió molt útil per a les entitats que treballen a l’espai públic». Amb el suport al projecte, el Patronat de Turisme fa palesa la seva implicació i l’interès per estructurar l’oferta cultural de la demarcació des de la vessant turística. En aquest sentit, de cara al 2013, treballarà en la posada en funcionament del nou club de producte, el Club de Turisme de Cultura i Identitat de les comarques gironines, a través del qual es vol aglutinar tota l’oferta, i es potenciarà la destinació de manera segmentada en els principals mercats emissors de turisme.

El projecte

Wikiartmap és una plataforma virtual, una pàgina de continguts oberts que, en format wiki i sobre cartografia de Google, permet localitzar i consultar informació sobre l’art, la creació i el patrimoni històric i cultural situat a l’espai públic, és a dir, a l’espai exterior, a l’aire lliure. També inclou informació sobre equipaments, esdeveniments i arxius documentals relacionats.

La nova eina, que es pot consultar a http://es.wikiartmap.com, proposa una nova manera d’apropar-se a la creació artística a escala mundial mitjançant una proposta gràfica d’interacció visual i intuïtiva que incorpora continguts oberts ja existents. Es tracta d’una plataforma innovadora que, alhora, permet a l’usuari introduir, administrar i editar nous continguts de manera gratuïta.

La integració amb xarxes socials com Facebook, Twitter i Google+, així com la creació d’una xarxa social pròpia, permeten a l’usuari compartir i seguir continguts, i d’altra banda s’hi inclouen funcionalitats per a l’usuari, de manera que aquest també pot incrustar mapes als seus propis blocs i webs o crear els seus mapes personalitzats a partir de continguts existents.

Wikiartmap és un projecte que compta amb el suport del Ministeri de Cultura, la Diputació de Girona i el Patronat de Turisme Girona Costa Brava, l’Ajuntament de Figueres i l’Euroregió Pirineus Mediterrània, i amb la complicitat i l’assessorament d’agents procedents de diferents àmbits, com ara la innovació, la cultura, la tecnologia i la comunicació.