Hipra començarà a vendre la seva vacuna contra la covid-19 abans de l'estiu vinent

El laboratori amb seu a Amer iniciarà a producció massiva del vaccí a partir d'aquest octubre

La farmacèutica catalana Hipra té previst iniciar la comercialització de la seva vacuna contra la covid-19, encara en fase experimental, abans de l'estiu vinent. "No hauríem d'anar més enllà", ha assegurat aquest dijous la directora de Registres i d'I+D de la companyia, Elia Torroella, en una entrevista a 'RAC1'.

Aquest seria l'escenari més pessimista, mentre que el més optimista contempla iniciar la distribució del vaccí a principis de 2022. Torroella ha explicat que el laboratori amb seu a Amer començarà a produir de forma massiva la vacuna a partir d'aquest octubre, a l'espera de rebre l'autorització de les autoritats sanitàries "Hem d'assegurar que tindrem suficients unitats per distribuir quan s'aprovi la vacuna", ha apuntat.

Durant l'entrevista, Torroella també ha explicat el funcionament de la vacuna d'Hipra, a base de proteïnes recombinants, una tecnologia que no es troba en cap dels vaccins que fins ara han rebut el vistiplau de l'Agència Europea de Medicaments. "En el fons aconsegueix el mateix que les altres vacunes, però ho fa d'una forma diferent; en el nostre cas, l'organisme té menys feina per generar una resposta immunitària", ha explicat. "És per això que també són vacunes que triguen més a desenvolupar-se", ha afegit.

La directiva també ha detallat que seran necessàries dues dosis per aconseguir la immunitat, tot i que també pot actuar com a dosi de recordatori. Entre la primera i segona hauran de passar 21 dies. Alhora, Torroella ha explicat que l'empresa ha desenvolupat una plataforma que els permetrà adaptar-se a les noves variants del virus. Per ara, la seva vacuna està basada en dues proteïnes recombinants de les variants alfa i beta, és a dir, les variants britàniques i sud-africanes.

La vacuna d'Hipra s'haurà de conservar en temperatures d'entre 2 i 8 graus centígrads, una característica que, segons Torroella, "facilita enormement la distribució", sobretot en països que tenen problemes per poder guardar vaccins que requereixen congeladors. "Creiem que tenim una molt bona proposta per controlar la pandèmia", ha subratllat.

Hipra és la primera empresa de l'Estat que rep l'autorització de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) per dur a terme un assaig clínic en humans d'una vacuna contra la covid-19. Les proves es faran en diversos centres hospitalaris, i hi participaran persones que tinguin entre 18 i 39 anys.