27 detinguts a Girona per falsificar contractes i regularitzar persones sense permís de residència

L'operatiu desmantella una trama que hauria tramitat 200 expedients de forma fraudulenta

La Policia Nacional ha detingut 27 persones a la demarcació de Girona per falsificar contractes i regularitzar la situació de persones sense permís de residència. Es tracta d'un empresari i diversos col·laboradors que cobraven entre 600 i 1.000 euros per cada contracte laboral dins del sector agrícola.

El contracte no es feia efectiu i només es tramitava per aconseguir el permís de residència. La policia assegura que els 27 detinguts formaven part d'una trama que hauria arribar a tramitar 200 expedients fraudulents per aconseguir permisos de residència a persones que no tenien papers. Els expedients s'havien presentat a les subdelegacions de Girona, Barcelona, Tarragona i Múrcia.

Les investigacions policials van començar a principis del 2020, quan hi havia la sospita que un contracte laboral del sector agrari estigués falsificat. A partir d'aquí es va comprovar que l'empresari havia registrat més de 200 expedients de sol·licitud de residència i treball per persones que estaven en situació irregular.

El fet que hi hagués tants expedients al seu nom va fer aixecar sospites que podria tractar-se d'un fet delictiu. A més, la Policia Nacional va constatar que molts dels contractats tenien domicilis en províncies molt llunyanes del domicili social de l'empresa.

A mitjans del 2021 es va fer un operatiu policial amb un control de documentació conjuntament amb Inspecció de Treball en una explotació agrícola. Allà es va detenir l'empresari i també alguns col·laboradors de la trama. A més, també hi havia quatre treballadors que no tenien autorització per fer-ho. Ara, la multa que podria rebre l'empresari serà d'entre 10.000 i 100.000 euros.

Posteriorment es van seguir detenint altres col·laboradors vinculats amb aquesta trama fins arribar als 27. Se'ls considera autors d'un delicte de falsedat documental per haver fet contractes laborals que no existien. L'empresari i tres col·laboradors més també se'ls considera autors d'un delicte d'afavoriment de la immigració irregular i pertinença d'organització criminal. De tota manera, no es descarten més detencions ja que la investigació segueix oberta.