La UdG crea un web per fomentar l'ocupació d'estudiants i llicenciats del sector de l'aigua

L'eina parteix d'un test d'aptituds adquirides

Què fa falta per poder ser cap d'una planta potabilitzadora? Aquesta és una de les preguntes que pretén respondre el web, ja que conté una descripció detallada dels diferents llocs de treball que ofereix el sector de l'aigua, les seves funcions i les aptituds que fan falta per aspirar-hi.

L'aigua és un àmbit molt transversal que té un pes important a la demarcació de Girona amb una hidrologia "molt rica", segons el vicerector d'Economia i Projectes Estratègics de la UdG, Jesús Garcia. Amb un total de 110 depuradores, cinc embassaments, plantes embotelladores d'aigua, balneraris i espais naturals protegits, no és d'estranyar que aquest centre universitari hagi decidit convertir-se en "la universitat de l'aigua", segons Garcia, amb el Campus Euromediterrani del Turisme i Aigua.

El projecte -de nom H2Ocupació- ha comptat amb Aigües de Barcelona com a "partner", un fet que els ha permès sortir de la demarcació i buscar sinèrgies amb una empresa de llarga trajectòria, a través d'Aquology, centrada en les tecnologies i solucions desenvolupades per aquest grup.

La falta d'informació

Els responsables de la iniciativa reconeixen les dificultats que hi ha actualment per saber quin és el perfil formatiu i professional per poder aspirar a un lloc de treball determinat. "No hi ha una enginyeria concreta ni una especialització de l'ofici que fem les companyies d'aigua", explica el director comercial d'Aquology Coneixement, Josep Maria Navarro, malgrat ser un sector estratègic.

El que es vol és omplir el "buit" que actualment hi ha entre les universitats i el món laboral. Per Garcia, hi ha una distància cada cop més gran entre la formació dels estudiants que acaben els seus estudis i el que demanen les empreses. Amb aquesta nova plataforma interactiva, "els estudiants poden avaluar-se i saber la distància formativa que els separa del seu objectiu professional", assenyala.

Un test amb recomanacions

Per poder entrar al web, cal ser membre de la Universitat de Girona i inclou un test per avaluar el nivell formatiu que té l'usuari. Així per exemple, pot comprovar quines competències té assolides i quines altres li queden pendents, amb informació de la formació complementària que pot cursar, des d'un màster fins a una jornada d'unes quantes hores. Per altra banda, també hi ha una borsa de treball que permet posar en contacte estudiants amb empreses que busquen candidats, així com exemples de llicenciats de la UdG que han acabat col·locant-se en un lloc destacat al sector, exposant el seu perfil i el camí que han recorregut per arribar fins aquí.

La idea és que d'aquí a un temps també s'estengui aquest format a altres sectors estratègics de la demarcació, com podria ser el carni o el de l'alimentació. El projecte ha comptat amb una subvenció de 60.000 euros del Ministeri d'Economia.