La Policia Local de Palamós incorpora càmeres unipersonals als uniformes dels agents

Les imatges tindran utilitat per donar seguretat jurídica a les actuacions

La Policia Local de Palamós (Baix Empordà) ha incorporat aquesta setmana els anomenats dispositius de gravació personal, càmeres unipersonals d’enregistrament que permeten millorar la seguretat, tant dels agents com de la ciutadania.

Es tracta d’un total de sis càmeres de videogravació, compactes i portàtils, que ha adquirit la regidoria de Seguretat i Mobilitat de l’Ajuntament de Palamós i que portarà un agent de cada patrulla en el seu uniforme, cobrint d’aquesta manera els tres torns de cada jornada.

La utilització d’aquests dispositius serà de forma excepcional i només es connectaran en aquells supòsits en què, com a conseqüència de l’actuació requerida, es donin circumstàncies de risc per als mateixos policies o terceres persones en la seva integritat corporal o danys en els béns personals o públics.

Aquest sistema permet augmentar els nivells de transparència dels serveis que es realitzen, donant una important seguretat jurídica a les actuacions policials. Per tant son imatges que es poden aportar en els processos penals per concretar les actituds, els comportaments i les actuacions realitzades.

En el supòsit que l’agent de policia requereixi la utilització de la càmera, aquest té l’obligació d’informar la persona o persones amb qui interactua, que l’actuació policial que s’està realitzant està sent gravada. Aquestes càmeres compten amb un sistema d’enregistrament que permet guardar els trenta segons anteriors a la seva posada en marxa, amb la qual cosa també es pot assegurar l’enregistrament d’una agressió que hagi rebut un agent després d’haver-se produït.

Les càmeres de videogravació també es connecten automàticament en el cas de la utilització del dispositiu conductor d’energia (pistola elèctrica), de la qual la Policia Local de Palamós compta amb una unitat, que és a càrrec dels caps de torn, formats prèviament per l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, i que només es pot utilitzar en aquells contextos molt concrets, com ara en una situació d'agressivitat alta o quan agents o ciutadans estiguin en risc.