La fiscalia no actuarà d'ofici contra Foment per les morts a l'N-II en obres

El Consell Comarcal de la Selva no tanca la porta a la via judicial i planteja que els alcaldes presentin denúncies als jutjats

Galleda d'aigua freda per al Consell Comarcal de la Selva. La fiscalia ha comunicat que no actuarà d'ofici contra el Ministeri de Foment arran de la sinistralitat que acumulen els trams a mig fer de l'N-II a la comarca.

Fa dos mesos, el consell va enviar un escrit de 30 pàgines a la fiscalia on l'instava a investigar si hi havia una relació directa entre la situació que viu la carretera i els accidents que registra. El Consell considerava que Foment podria haver comès diferents delictes d'homicidi i lesions per imprudència greu.

En concret, l'escrit era un rosari de tots els greuges que l'N-II ha partit a la comarca. El document se centrava en els vint quilòmetres (des del 686,6 fins al 707,03) que la carretera té entre Caldes de Malavella i Maçanet; és a dir, aquells que abracen els trams empantanegats o a mig fer.

Entre d'altres, l'escrit recollia que en tres anys (entre el juny del 2009 i el del 2012) hi havia hagut 95 accidents en aquests trams, que havien deixat sis morts, 21 ferits greus i 135 de lleus. El consell entenia que hi havia una relació de causa-efecte directa entre els sinistres i l'estat en què es troba l'N-II, criticava la desídia del Ministeri de Foment i considerava que els seus responsables havien de respondre davant la justícia.

Ara, però, la fiscalia -en un escrit de cinc línies- ha comunicat al Consell Comarcal que no actuarà d'ofici perquè no veu indicis de delicte. És a dir, que no obrirà cap investigació de per si. El president del Consell Comarcal, Robert Fauria, ha admès que aquesta resposta suposa "un revés" i ha criticat que el fiscal no fonamenti la seva decisió.

"Tota la documentació que li va fer arribar el consell és de 30 pàgines; la resposta del fiscal, d'un foli", ha dit Fauria. I hi ha afegit: "No entenem que no s'hagi fet ni la feina d'argumentar-ho, i més tenint en compte el treball jurídic que havia fet el Consell Comarcal".

Denúncies directament als jutjats

La resposta de la fiscalia ha estat un dels temes que aquest dimecres ha centrat el consell d'alcaldes de la Selva, que s'ha celebrat a Hostalric. A la reunió hi han pres part 22 alcaldes o representants dels 26 municipis que hi ha a la comarca (han faltat Amer, Anglès, Brunyola i Susqueda).

A la trobada, els alcaldes han decidit no tancar la porta a la via judicial. Per això, ara estudien anar directament als jutjats, i que cada poble presenti denúncies contra el mal estat de l'N-II. A més, Robert Fauria ha dit que també demanaran el suport de la resta de consells d'aquelles comarques on l'estat de l'N-II no és el desitjable (Alt Empordà, Pla de l'Estany i Maresme) per fer un front comú.

"Som conscients que la comarca de la Selva és qui ho ha de liderar, perquè som la comarca més afectada", ha dit el president del Consell Comarcal. I ha precisat: "No hem d'oblidar que estem parlant d'un tram d'obres on s'han acumulat accidents greus i mortals, i en tot cas, sí que demanaríem el suport de la resta de consells per tenir més força".

D'entrada, el que es farà ara és concertar una reunió amb l'advocat Carles Monguilod, que és qui els porta l'afer, per veure quines són les opcions més viables. Després, es convocarà un nou consell d'alcaldes, on es decidirà quines actuacions es porten a terme per reclamar que la situació a l'N-II s'arregli. El president del Consell Comarcal ja ha dit que la intenció és posar una decisió damunt la taula al més aviat possible.