El Temporada Alta sobreviu a la crisi i l'increment de l'IVA

El director, Salvador Sunyer, no descarta que hagin d'escurçar la durada del festival per adaptar-se al pressupost

Salvador Sunyer ha assegurat que és "gairebé insultant" que la 21a edició del festival hagi acabat amb uns números tant positius i, sobretot, perquè no reflecteixen que realment ha estat un any "molt complicat" durant el qual han "patit molt" i en algun moment fins i tot han tingut dubtes de poder arribar fins al final. Sunyer ha destacat que el públic ha continuat essent el principal aliat del festival: 44.538 espectadors han assistit a algun de les 122 funcions d'aquesta edició i l'ocupació mitjana ha estat del 90,02%.

El director del festival ha recordat que a banda de les retallades pressupostàries també hi ha hagut una darrera "agressió brutal": l'apujada de l'IVA en la cultura que ha fet que les entrades s'encarissin. Això, comenta Sunyer, en moments de crisi econòmica fa que s'hagi de reconèixer especialment l'esforç que fan els espectadors per continuar anant al teatre.

A més, la incertesa plana sobre el futur del festival perquè cara al 2013 l'Estat ja ha anul·lat la partida que destinava al Temporada Alta i encara no se sap quina serà l'aportació que podrà fer el Govern. Per això, Sunyer ja ha començat a perfilar com ha de ser la 22a edició del festival i creu que, en tot cas, el que seria un error "greu" seria mantenir estructura i reduir espectacles o la qualitat de les propostes. Per això, no descarta que una de les mesures per "adaptar-se als nous temps" passi per escurçar la durada del festival.

"Durant el festival hi ha hagut algun moment que he tingut ganes de plegar", ha afirmat Sunyer que ha volgut demostrar així que realment ha estat un any dur i de sacrifici per a les persones que treballen en el festival. El Temporada Alta ha donat feina directa a 244 persones però també ha generat impacte econòmic en empreses, restaurants i hotels. Segons Sunyer, aquesta és una línia a potenciar cara al futur: que es creïn una mena de paquets turístics que incloguin entrades i estada.

Salvador Sunyer també ha fet un balanç artístic de les propostes d'aquesta edició i ha recordat que hi ha hagut grans propostes estrangeres com ara Hamlet, Ghost road o el Cor de les Tenebres i que també han posat, com ja és habitual, en l'estrena de propostes escèniques catalanes. En aquest sentit, Sunyer ha lamentat que els creadors del país treballin en una situació "tercermundista" i creu que això s'ha notat en moltes de les produccions. Segons Sunyer, la situació no millorarà i creu que cal destinar grans esforços per aconseguir que la creació cultural catalana tingui suport i escenaris al qual recórrer.

Un altra aposta clau és la internacionalització. Des del Festival estan establint llaços amb altres teatres i festivals per aconseguir coproduir propostes i optimitzar recursos. Una de les propostes és reproduir un "petit Temporada Alta" a Buenos Aires aquest febrer. Hi haurà un dels formats estrella del Temporada Alta: els combats de dramatúrgia que en aquest cas enfrontaran dramaturgs argentins amb dramaturgs catalans.

També aposten per aprofitar que l'any vinent ja hi haurà TAV que escurçarà distàncies amb altres ciutats per replantejar espais i en quins teatres poden proposar funcions. Aquest 2012 el pressupost ha comptat amb uns ingressos de 2,036 MEUR i unes despeses de 2,037. Una de les principals incògnites cara a l'any vinent és veure quina acabarà essent l'aportació pública.