Els Bombers treballen en un incendi que s'ha iniciat a França i afecta Portbou

Està cremant una superfície de matolls que avança en direcció al mar

[ACTUALITZAT 19:30h] Els Bombers de la Generalitat treballen aquesta tarda en un incendi que s'ha iniciat a la zona fronterera del coll dels Belitres, entre Cervera de la Marenda i Portbou, al límit de la frontera, i que la tramuntana ha empès fins al municipi de l'Alt Empordà.

L'avís l'han rebut a les 16:13h i s'hi han desplaçat un total de 30 dotacions terrestres i set d'aèries per tal d'extingir les flames que estan afectant una superfície de matolls amb 48 hectàrees cremades provisionalment, 37 de les quals a Portbou (4 de sòl urbà) i el PEIN de l'Albera.

Des del cos expliquen que el vent està empenyent el foc per la vessant descendent de la muntanya i que es mou en direcció al mar. És per això que estan centrant els esforços en apagar el flanc dret i la cua. La carretera N-260 està tallada en ambdós sentits. La tramuntana bufa amb cops de vent que superen els 70 km/h en aquella zona. Els Bombers han donat el foc per estabilitzat a les 19:30h.

El foc arriba poc després que els Agents Rurals han advertit aquest matí de l'alt risc d'incendi forestal a nou municipis de l'Alt Empordà. En concret, són Cadaqués, Garriguella, Llançà, Palau-saverdera, Pau, el Port de la Selva, Roses, la Selva de Mar i Vilajuïga.

L'entrada de la tramuntana i la calor han fet que el cos elevés al nivell 3 el Pla Alfa contra incendis i que restringeix algunes de les activitats que es poden fer a l'exterior per evitar que s'encengui un foc. A més, també es restringeixen els accessos al Cap de Creus.

L'alcalde de Portbou, Xavi Barranco, ha explicat que un dels problemes amb el que es troben els Bombers és que els camions no poden girar, perquè la carretera és massa estreta. De fet, aquesta és una llarga reivindicació per part d'aquest municipi alt-empordanès. "O travessen el foc o no poden girar. Ho hem demanat moltes vegades i a veure si aprenen la lliçó amb el que ha passat avui. Amb aquesta carretera no es pot viure en un lloc de frontera en el segle XXI", ha etzibat.

Barranco també ha alertat de "l'efecte contagi" dels incendis i ha advertit que aquest "s'assembla massa" al foc que es va declarar a la Jonquera el 2012 i que va afectar més de 10.000 hectàrees. El batlle ha explicat que la zona que s'està cremant "té un valor natural important", però reconeix que la capacitat de regeneració és "alta". "El més important és que no hi hagi afectacions personals o materials", ha conclòs.

Els Agents Rurals demanen extremar les precaucions i augmentaran la vigilància en els espais on el Pla Alfa 3 es manté activat per tal de controlar el compliment de la normativa i de la suspensió de les activitats que poden generar perill d’incendi.