Salut demana a les embarassades que es vacunin contra la covid-19

Argimon garanteix que la seva vaccinació és "segura"

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha fet una crida perquè les dones embarassades es vacunin per la forta incidència de la covid entre els col·lectius més joves. Així ha subratllat que la seva vacunació és "segura" i que el virus les pot afectar igual que la resta de persones. "La pandèmia està afectant la gent jove, i les embarassades ho són", ha insistit.

Argimon també ha recordat que Salut va afegir ahir 150.000 noves cites, de les quals encara en queden 90.000 disponibles. Tot i això ha volgut deixar clar que a Catalunya "no hi ha dificultats per vacunar". Sobre la situació epidemiològica, ha explicat que aquest cap de setmana esperen "estabilitzar els ingressos", però ha avisat que necessiten "setmanes" per millorar.

Argimon ha subratllat que la principal solució és la vacunació i ha instat la ciutadania a aprofitar la nova tongada de cites. De fet, del total ja n'hi ha 67.000 demanades, per això el conseller ha insistit en què és una bona oportunitat de trobar hora per aquella gent que encara no ho ha pogut fer. A més, ho ha lligat directament amb la possibilitat de disposar d'un certificat certificat de vacunació covid que limiti l'accés dels no vacunats a certes activitats.

Un tema que veu "útil" però, a la vegada, prematur, ja que queda encara molta gent per vacunar. A més, el titular de Salut ha afegit que aquest no pot ser "discriminatori" i que a l'hora de recomanar la vacuna sempre han optat per la "persuasió" i no pas per la "obligació". "Quan tinguem la feina feta, ens plantejarem el certificat", ha assegurat. Tot i això, Argimon ha apel·lat a la responsabilitat de la gent, sobretot pel que fa a les persones que treballen en un entorn sanitari o residencial.

Ajornament de les vacances i permisos dels sanitaris

Preguntat pel possible ajornament dels professionals sanitaris, Argimon ha remarcat que són "un dret que ningú vol vulnerar". Això sí, ha explicat que s'han d'atendre una sèrie de persones i veure amb quins recursos humans es pot fer. Tot i això, ha recordat que la càrrega de cada centre mèdic és "diferent" i que s'haurà de veure com ho gestionen. "Espero i desitjo que no hàgim de tocar les vacances", ha assenyalat.

Finalment, preguntat per la ultima resolució de la setmana passada, a partir de la qual es formalitza la priorització assistencial de pacients amb covid-19, Argimon ha insistit que es farà de la mateixa forma que s'ha fet a la resta d'onades, i que no suposa deixar de banda aquells pacients que ho necessitin.

Per exemple, ho ha exemplificat amb la decisió de limitar les proves dels contactes estrets. "Ens permet atendre altres persones que tenen clarament molta més necessitat", ha apuntat. En aquest sentit, ha deixat clar que sempre es fa a criteri dels professionals, "és una cosa que ja es fa, però que s'especifica perquè estem en una situació excepcional".