Catalunya en Comú i Podem tornaran a anar en coalició a Girona a les municipals del 2023

Centraran el programa en l'habitatge i la transició energètica

Catalunya en Comú i Podem tornaran a anar en coalició a Girona per a les municipals del 2023 amb l'objectiu d'entrar al ple. Els coordinadors de les dues formacions a la ciutat, Eugènia Pascual i Josep Maria Martínez, subratllen que reeditar l'acord "consolida un llarg període de col·laboració i feina conjunta per la ciutat".

Destaquen que volen presentar un programa "valent i propositiu" tant "socialment com mediambiental" i asseguren que, entre els eixos principals, hi haurà l'impuls de l'habitatge públic i la transició energètica. En els propers mesos, la coalició obrirà un procés de primàries per escollir la candidatura, definir qui encapçalarà llista i la resta de noms que l'acompanyaran.

"Després de temps treballant conjuntament, els nostres objectius polítics i la manera de veure com hauria de ser Girona segueixen essent totalment confluents". Amb aquesta frase, Eugènia Pascual ha anunciat que Catalunya en Comú i Podem reeditaran l'acord a Girona per presentar-se junts a les eleccions municipals del 2023.

Per la seva banda, el responsable de Podem Girona, Josep Maria Martínez, ha posat en valor l'objectiu compartit d'entrar al ple i recuperar representació al consistori (l'aleshores ICV, que tenia dos regidors, els va perdre a les municipals del 2015). A les eleccions del 26-M, ara fa dos anys, la candidatura que encapçalava Pascual va rebre 1.483 vots i no va superar la barrera del 5% que li donaria acta (es va quedar al 3,42%).

Martínez ha destacat que reeditar coalició els permetrà "defensar activament un model de ciutat molt allunyat del que representa l'equip de govern actual i encapçala Marta Madrenas". I aquí, la coordinadora de Catalunya en Comú ha retret a l'actual consistori que hi ha "un conjunt de temes llargament oblidats i posposats a Girona", posant l'accent en la manca d'habitatge públic.

"Ens hem trobat que l’Ajuntament havia de recórrer al lloguer de caríssims pisos turístics a particulars o a habitacions en pensions per no disposar d'un parc d'habitatge social", ha criticat Eugènia Pascual, que també considera que el conveni per fer 105 pisos protegits a Domeny, en realitat, suposa que l'Ajuntament "l'únic que farà és cedir els terrenys a l'Incasòl per a un període de 75 anys".

"Valent i propositiu"

Segons han anunciat els dos coordinadors, el dret a l'habitatge serà un dels eixos del programa per a les municipals del 2023 a Girona. "El nostre programa no pot deixar de tractar certes problemàtiques greus i urgents", ha dit Josep Maria Martínez.

En aquest sentit, considera que "caldrà que sigui un programa valent i propositiu, que afronti una transició energètica imprescindible també a Girona: amb alternatives a l'actual model de mobilitat, amb un transport públic sostenible que sigui una alternativa real al transport privat, i no com avui dia". Martínez ha apostat per la pacificació del trànsit, com s'ha fet a Barcelona, "amb zones pacificades al voltant de les escoles o zones sanitàries, i fer peatonals certs espais els caps de setmana, per exemple".

A més, Catalunya en Comú Podem també inclourà propostes al seu programa basades en la promoció de la salut de forma transversal i un model de gestió 100% públic (en comptes "de bolcar-se en la nova Clínica Girona"); un pla de reactivació comercial amb un model turístic sostenible, alternatiu a l'actual; fer que Girona sigui una ciutat 100% segura per al col·lectiu LGTBI+ o "donar solucions a la bretxa digital en què l'Ajuntament de Girona està col·laborant donada la manca d'atenció directa i la rebaixa de la participació d'associacions i ciutadania".

En els propers mesos Girona en Comú i Podem Girona se centraran en elaborar un pla de treball amb l'horitzó de les municipals 2023, actualitzar el programa polític de la confluència i començar a dissenyar un procés de primàries per a escollir qui encapçalarà la candidatura i com es conformarà la resta de la llista.