Santa Coloma de Farners estrenarà el primer festival itinerant de microdansa en espais singulars

Una desena de companyies ballaran el 3 i 4 de setembre peces inspirades en l'obra de Josep Beulas

Azucena Momo i Laia Pujol, Agnès Balfegó, Oskar Luko, Nil Verdú i Paula Ríquez, i el trio format per Ona Mestre, Laura Vilar Arias, són només alguns dels artistes que presentaran la seva proposta de microdansa a la primera edició del Festival Internacional de Microdansa Itinerant, el '15m2'. Com el seu nom indica, les companyies s'han d'adaptar a un espai d'uns 15 metres quadrats. I, de fet, els espectadors els veuran ballar (en la majoria dels espais previstos) emmarcats dins d'una estructura diàfana en forma de cub la planta del qual té exactament aquestes dimensions.

Més enllà d'això, les creacions han de versar sobre la temàtica dels 'Horitzons', els mateixos que han poblat els paisatges pictòrics de l'artista de Santa Coloma de Farners,Josep Beulas (1921-2017), que és la figura en qui els organitzadors s'han volgut fixar com a inspiració de la primera edició. El municipi commemora aquest any 2021 el centenari del seu naixement i per això el festival ha volgut reivindicar el valor de la seva obra i la seva personalitat.

De les deu companyies participants, vuit han estat escollides a través d'una convocatòria pública basada en aquest dos criteris temàtic i espacial. Les altres dues han estat escollides directament pels organitzadors.

Del menjador de casa als escenaris

Els impulsors d'aquest certamen gratuït són els dos ballarins darrere d'Última vèrtebra, una plataforma per a la investigació, la creació i la difusió de nous llenguatges escènics. Segons explica Quim Vilagran tot plegat va començar al menjador de casa, fa uns dos anys. Per manca d'un espai on fer residència, el menjador es va convertir en el seu lloc de treball i en base a aquesta limitació van començar a treballar. "El menjador feia 15 metres quadrats, i vam pensar, generem un espai que sigui d'aquesta superfície, i a partir d'aquí, van venir més coses", recorda.

A banda d'aquesta circumstància -que finalment ha donat forma i nom al festival- Vilagran també destaca que un punt d'interès va ser generar espais i oportunitats per a la microdansa. "Hi ha una bona oferta de microteatre", però no n'hi ha tanta de dansa en espais reduïts, compara el co-organitzador del festival.

Escenaris inusuals

La primera edició del 15m2 tindrà sis escenaris. El principal, la Casa de la Paraula de Santa Coloma de Farners. Els altres racons del poble on es podrà gaudir de la dansa són el parc de Sant Salvador, la zona d'El dipòsit, el Jardí de la Ratafia, la Biblioteca Joan Vinyoli i la Plaça Farners. L'accés serà gratuït, amb reserva prèvia.

Més enllà de la parcel·la escènica, els creadors del festival els interessava relacionar l'escena amb altres àmbits del coneixement, i "ser diversos". És per això que del 17 d'agost al 4 de setembre hi haurà activitats complementàries. Entre altres, dues xerrades en línia: una a càrrec de Roberto Ramos (responsable de l'àrea d'investigació artística, documentació i cooperació cultural del Centre d'Art i Recerca (CDAN) d'Osca), i l'altra a càrrec de la filòsofa Laura Llevadot (coordinadora del Màster de Pensament Contemporani i Tradició Clàssica de la Universitat de Barcelona).

El 15m2 neix amb un pressupost ajustat de prop de 9.000 euros, i compta amb la col·laboració de de l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners, la Diputació de Girona, l'Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC) i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. L'any vinent el festival es mudarà cap a una altra seu que hores d'ara no està acordada, però que probablement se situï a l'àrea del camp de Tarragona, aventuren els seus organitzadors.