Els pastissers gironins preveuen un Nadal menys dolç que l'any passat

El Gremi de Pastissers han notat una caiguda de les reserves i les vendes de torrons

"Tenim la moral alta perquè estem convençuts del nostre treball tot i que el sector està fotut", ha explicat el president del gremi dels pastissers. Segons Costa, els artesans estan "preocupats" per les vendes que puguin realitzar aquest Nadal ja que, de moment, han notat una forta caiguda de les reserves i comandes. "La gent no compra torrons, no sabem què vendrem, no podem tenir previsions concretes", ha explicat Costa. El president ressalta que aquest és un dels principals problemes que han d'afrontar els pastissers gironins durant aquestes festes nadalenques. Segons Costa, els artesans no volen preparar molts dolços perquè no saben si tindran una sortida al mercat.

"El que no podem fer es produir molts torrons o tortells perquè després es quedin a la nevera. Això és pèrdua sobre pèrdua", ha assenyalat. L'any passat, els artesans ja van patir un Nadal fluix en vendes i tots els pronòstics apunten que les males xifres es tornaran a repetir aquest any. "Des del 2007, la pastisseria com la joieria cada cop està pitjor", ha lamentat el president. Segons les dades del gremi, en els últims cinc anys, han tancat cinc pastisseries a la demarcació de Girona i a Barcelona s'ha reduït a la meitat el nombre d'artesans associats al gremi. Enguany també han notat una disminució de les paneres i lots de regals que s'acostumen a encarregar per aquestes dates.

Aquest Nadal, tal i com succeeix des de fa tres anys, els artesans no pujaran els preus dels seus dolços per potenciar les vendes. "Ja fa anys que en comptes d'una teula de torró de 400 grams en fem tres de 150 grams i així els ciutadans s'animen a comprar-ne", ha ressaltat. Segons els pastissers, el principal problema que afronta avui en dia el sector és la competència deslleial. "A qualsevol lloc es venen torrons a 1,50 euros. Això no és torró, no vull parlar de qualitat però aquests preus enfonsen el sector", ha assegurat Costa.

Tot i aquests mals pronòstics, els pastissers no es desanimen i asseguren una gran qualitat perquè, a causa de la manca de reserves, els pastissos i dolços que es facin seran sempre del dia. "Ja veurem d'aquí a dues setmanes com van les reserves de tortells de Reis, esperem que la gent mantingui les tradicions", ha apuntat Costa.