Els Paradors de Turisme continuen amb les mobilitzacions

Els treballadors d'Aiguablava no entenen el tancament temporal perquè l'any passat el centre va generar 1,1 MEUR de beneficis

La Direcció de Paradors de Turisme vol acomiadar uns 650 treballadors, clausurar set paradors situats a Albacete, Ayamonte, Ferrol, Manzanares, Puerto Lumberas, Teruel i Verín i tancar temporalment - durant cinc mesos- 27 paradors més d'arreu de l'estat espanyol. A Catalunya, actualment hi ha set paradors: el d'Aiguablava (Begur, Baix Empordà), Cardona, Arties, La Seu d'Urgell, Vic, Vielha i Tortosa. Segons les noves retallades, l'empresa vol tancar temporalment sis dels set paradors i només el centre situat a Tortosa es lliuraria de les noves directrius.

Aquestes noves mesures suposarien l'acomiadament de 650 treballadors i el canvi de contracte fixe a fixe discontinu de 867 empleats. Per aquests motius, els treballadors de tots els paradors d'arreu d'Espanya ha realitzat diverses mobilitzacions des d'aquest divendres i avui dissabte per reivindicar els seus drets i mostrar el seu desacord amb aquests retallades. En concret, els treballadors estan en vaga des d'aquest divendres fins avui i ho repetiran el 31 de desembre i l'1 de gener si la direcció no rectifica les noves reformes.

Indignació entre els treballadorsdel parador gironí

Un dels paradors catalans afectats és el centre d'Aiguablava, situat dins del terme de Begur, a la comarca del Baix Empordà. Els treballadors d'aquestes instal·lacions s'han mostrat totalment "indignats i sorpresos" davant les noves retallades que pretén "imposar" la direcció de l'empresa. En aquest cas, les retallades suposarien que el parador hauria de tancar durant cinc mesos - segurament des del novembre al març, acomiadarien a cinc treballadors fixes, i canviarien el contracta a una cinquantena d'empleats.

Segons el secretari del comitè d'empresa del parador, Juan Antonio Vidal, el parador gironí manté ocupacions del 100% durant la temporada alta i arriba al 50 i 60% durant els mesos de menys activitat. A més, segons els treballadors, l'any passat el centre va donar 1.100.000 euros de beneficis i va ser el cinquè establiment més rentable de tots els paradors espanyols. "Aquest any no sabem si mantindrem la xifra de beneficis però, de moment, ja som quarts pel que fa a rendibilitat", ha assegurat Vidal. A més, les noves retallades suposarien l'acomiadament de cinc treballadors del parador gironí. "No entenem res, durant tota la temporada d'estiu sempre es fan contractes", ha apuntat el secretari.

L'únic centre que ha augmentat un 9% els ingressos aquest novembre

A més, segons Vidal, durant aquest mes de novembre, el parador d'Aiguablava ha estat l'únic centre d'arreu de Catalunya que ha augmentat un 9% els seus ingressos en comparació amb l'any passat. "Se'ns fa molt difícil comprendre la relació de tancaments i nosaltres hi veiem interessos polítics perquè els paradors de Canàries tenen dèficits des de fa anys i no els tanquen", ha comentat el secretari del comitè. Segons els treballadors, la veritable intenció darrera aquestes retallades és privatitzar l'empresa.

Pel que fa al parador d'Aiguablava, gairebé la totalitat dels empleats han anat a treballar aquest divendres i dissabte. "Ahir, vam fer mobilitzacions però avui els empleats han volgut anar a treballar per demostrar a l'empresa que volem tirar endavant aquest centre i que les retallades suposaran un greu perjudici per a tot Catalunya i Espanya", ha ressaltat Vidal. Segons el secretari, enguany, la direcció els ha obligat a cancel·lar tots els "paquets de Nadal" que suposen unes ofertes de pensió completa durant el dia 30 i 31 de desembre. "Els clients no es mereixen això, cal donar un servei excel·lent, i el parador d'Aiguablava està sempre actiu", ha lamentat Vidal.

Els treballadors tenen previst asseure's a parlar sobre aquestes retallades el pròxim 11 de desembre durant una taula de negociació. Els empleats esperen que la direcció rectifiqui i que, si més no, es desdigui de tancar temporalment el parador d'Aiguablava. L'empresa vol aplicar les noves mesures a partir del 3 de gener.