El Campus Ésdansa’T torna apostant de manera ferma per la formació en viu. Se celebrarà del dimecres 25 al divendres 27 d’agost i, seguint la tònica dels últims anys, oferirà un ampli ventall de tallers des de l’aprenentatge de coreografies de danses purament tradicionals, tan de Catalunya com d’altres territoris, fins a tallers enfocats a la creació i a oferir eines per ballar i ensenyar a ballar. Com a novetat, enguany el Campus Ésdansa’T es vertebra en el Petit Ésdansa’T, per a infants de 6 a 14 anys, i l’Ésdansa’T, dirigit a adults.
La directora del Festival Ésdansa ha explicat aquest dimarts en la presentació de l'edició que han treballat per mantenir totes les línies de treball com són l’exhibició, la formació, la divulgació, la creació i, "en la mesura del possible, la participació", segons recull un comunicat.
L’organització ja va apostar el 2020 per dur a terme el festival malgrat les circumstàncies de la pandèmia i així ho fa aquest any "per reivindicar la importància del paper de la cultura, i en concret de la cultura popular, a la nostra societat".
Línies de programació
Amb motiu de l’Any Manuel Cubeles, organitzat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el festival Ésdansa comptarà amb l’itinerari Manuel Cubeles per posar de relleu la tasca de l’etno-coreògraf en el món dels esbarts. Així doncs, s’hi podran veure algunes propostes com el 'Parlem de... Cubeles i els esbarts', 'Hi havia una vegada' de Maria Pagès i l’Esbart Marboleny, Víncles de l’Esbart Manresà, 'Rubí balla Cubeles' de l’Esbart de Rubí, CBLS, 'Passió, música i país' de l’Esbart Sant Martí de Barcelona i, per acabar, una proposta "molt especial" per a l’entitat: l’espectacle de nova creació de l’Esbart Marboleny, 'La Difícil Senzillesa' que ha estat dirigit per Montse Colomé, amb dramatúrgia d’Iban Beltran i música de Marcel Casellas que recull el llegat artístic i personal de Cubeles.
Més enllà de Cubeles, les propostes més tradicionals vindran de la ma d'espectacles com 'Parlem de... Joan Tomàs' a càrrec de Liliana Tomàs, el taller-espectacle familiar 'Zampadanças amb Pédexumbo', de Portugal, la conferència (Re)cordar lligams de Lluís Calduch, la Nit de dansa tradicional amb dues companyies de la península i un intent de recuperar la participació amb el Ball de plaça de la mà de Burel de Portugal.
Pel que fa a les propostes de nova creació (inspirades en la dansa d'arrel tradicional)s'hi podran veure les propostes 'Pyrene 430' d’Amaiur Luluaga, Clàudia Gomez, Iñaki Plaza i Alex Lopez, el treball en procés 'Lóng' de Kernel Dance Theatre coproduït per Fira Tàrrega, Fira Mediterrània de Manresa i el Graner, i per últim, l’espectacle 'Leira' de Nova Galega de Danza una companyia que ha estat nominada en 7 categories dels XXIV Premis Max, entre elles a Millor espectacle de dansa.
Enguany es mantindran les Nits de concert, que van sorgir de la necessitat de reconvertir les tradicionals Nits Ésdansa de participació a causa de la COVID-19. La 39a edició del festival oferirà concerts a la fresca a la Plaça Major amb Germà Negre i amb una proposta que encaixa a la perfecció amb la manera d’entendre l’arrel que té el festival que és Vega de Paula Grande i Anna Ferrer, una coproducció del Càntut, Fira Mediterrània i Espai Marfà.