El Festival Z tanca l’edició Beta amb una ocupació del 85% amb tres 'sold out'

Els espais PRO han permès establir vincles amb agents referents del sector

El Festival Z d’arts escèniques de Girona per a creadores de menys de 30 anys va tancar dissabte a la nit la seva primera edició, la Beta, deixant oberta una nova finestra que possibiliti la introducció als circuits i programacions dels espais d’exhibició del nostre país a les creadores i companyies que tot just comencen. El balanç de l’organització és per tant molt satisfactori pel que fa al desenvolupament i als resultats d’aquesta primera edició. Han estat en total cinc funcions de cinc espectacles, que han arribat a una mitjana d’un 85% d’ocupació, i tres dels quals han penjat el cartell d’entrades exhaurides.

El cicle ha estat la demostració empírica que les creacions d’aquestes companyies joves es poden inserir en qualsevol programació de qualsevol dels espais i festivals del país, com  a mínim. Ha afavorit que aquesta afirmació sigui correcta al fet que els espectacles presentats han tocat infinitat de llenguatges artístics, des del moviment, la dansa contemporània o el gest, al teatre de text i el circ.

Durant la celebració del festival es van establir un seguit de vincles i complicitats entre els participants, però també entre les programadores i les companyies, arribant a principis d’acord de contractació, però també amb compromisos per a l’exploració de fórmules de cooperació de cares a produccions i residències, així com també propostes per a l’expansió del mateix festival, que té vocació de projecció internacional, a d‘altres localitats de la demarcació.

L’edició Beta del Festival Z neix a més amb algunes valedores de reconegut prestigi, com ara Anna Giribet (directora de Fira Tàrrega), Margarida Troguet (gestora cultural, comissària i especialista en acompanyament de processos creatius), Jordi Príncep (FestiCAM i Etca), Pau Estrem (Director Artístic del Festival Danseu a les Piles), Amaranta Gibert (Directora del Teatre de Lloret) i Fani Benages (representant i promotora de la Dance Europe Movement), que van fer el seguiment de les dues jornades del cicle, incloent les trobades professionals i els cercles de debat. La relació i complicitat intergeneracional que s’ha fet palesa en les trobades PRO i les presentacions de projectes artístics entre les gestores culturals i programadores i les joves creadores –algunes de les quals contactaven amb agents professionals per primera vegada- és un  dels aspectes dels quals l’organització n’està més satisfeta, ja que aquestes complicitats es revelen com a guies imprescindibles i molt valuoses per a l’encarrilament i desenvolupament de trajectòries professionals en el mon de les arts escèniques.     

Cercles de debat i exposició 30 ulls, múltiples mirades

Al Festival Z hi ha passat un munt de coses interessants, algunes objectivables i d’altres que queden més en l’esfera emocional. Perquè una de les coses que ha tingut és una càrrega emocional remarcable per diversos motius, però sobretot perquè era la primera edició d’un festival creat i gestionat per i per a joves professionals, però per a un públic ampli.

En l’edició d’enguany el fil conductor del Festival Z ha estat la llibertat d’expressió, i és partint d’aquest concepte que es van muntar els dos cercles de debat, que van enregistrar una assistència més que remarcable, ja que no va quedar una cadira buida –amb la distància reglamentària d’1,5m entre cadascuna- al claustre de la Mercè en cap de les dues sessions que va moderar la jove gestora, dramaturga i directora Laura Pujol. En el primer cercle, Representativitat, censura i llibertat d’expressió – Conflictes i tensions entre drets culturals, hi van participar les actius Bruna Tomàs, Sònia Masuda Mora i el ballarí, coreògraf i promotor d’Agitart Roger Fernández Cifuentes. En el segon cercle, Humor, riure i paròdia – Potència, perills i dilemes entorn a la legitimació o subversió d’estereotips i opressions, hi van participar l’actor i humorista Marc Buxaderas, l’actriu i activista cultural Sílvia Albert Sopale i l’humorista Març Llinàs. Aquest cercles de debat van ser emesos en directe, per streaming, a través del canal de youtube del Festival Z, on resten penjats per a la seva visualització oberta al públic.

L’activitat que va obrir el festival divendres, al Claustre de la Mercè, va ser la inauguració de l’exposició fotogràfica 30 ulls, múltiples mirades, que és el resultat d’un taller de creació transdisciplinari i transgeneracional al voltant del tema de la llibertat d’expressió. Però també és el resultat d’una trobada entre persones: creadores joves, treballadores socials i educadores, i usuàries del PIL (Salt), un servei social residencial per a menors d’edat de 16 a 18 anys tutelades per l’Administració de la Generalitat de Catalunya i per persones majors d’edat de 18 a 21 anys extutelades, que en el moment de la seva arribada al nostre territori eren menors d’edat i es trobaven soles.

L’exposició, coordinada per Melissa Caminha, reuneix vuit fotografies obra de Marta Ribas, nascudes de l’experimentació col·lectiva d’un grup de quinze joves de Salt i Girona en el marc del taller Un Salt cap a l’expressió. Aquest espai ha suposat una oportunitat per a reflexionar sobre la llibertat d’expressió a partir de diversos llenguatges artístics: la música, el cinema, les arts escèniques i la fotografia, un enfoc transdisplinari ha estat travessat per qüestions i problemàtiques relacionades amb el tema de la llibertat d’expressió, un tema i una estela de subtemes que ens interpel·len tant en la nostra vida quotidiana com en l’àmbit de les arts. Ens referim a matèries com la invisibilització de les nenes, les dones o d’altres col·lectius infrarepresentats en la nostra societat; les censures; els estereotips; o la llibertat religiosa, entre tantes altres.

Aquesta exposició estava prevista que romangués instal·lada, inicialment, només els dos dies de celebració del festival, però finalment un acord entre el Festival Z i la direcció del Centre Cultural La Mercè permetrà que sigui visitable pel públic, en horari d’obertura del centre, fins el proper 30 de setembre.