Segona nit de tasques d'extinció a l'incendi de Llançà que encara no està estabilitzat

A mitjanit podran tornar les famílies de cinc urbanitzacions

Una vuitantena de dotacions dels Bombers de la Generalitat continuaran treballant durant les properes hores en l’incendi forestal que afecta el Cap de Creus. Després d’un dia molt dur, en què el dispositiu ha fet una feina molt intensa per mantenir el foc a l’interior del perímetre i evitant que aquest creixés, tot treballant en les diverses represes que s’hi han produït, i fent front a una situació de simultaneïtat, els Bombers encaren la nit amb una situació més relaxada que la de l’inici de la jornada.

Tot i això, l’incendi no està estabilitzat i els Bombers confien que les previsions meteorològiques d’aquestes properes hores els permetin treballar durant la nit i avançar en l’estabilització de tot el perímetre. A hores d’ara, només un 60% del perímetre està estabilitzat.

Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’Alerta del Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT per l’incendi forestal de Llançà.

A partir de la mitjanit s’obre l’accés als veïns de les urbanitzacions Santa Isabel, Beleser, Perabeua, La mora i Les Mores. Segueixen evacuats fins demà el matí els veïns de la vall de Santa Creu, la Selva de Mar i Mas Ferres i confinats els veïns de la Selva de Mar.

Segons les darreres dades dels Agents Rurals, hauria cremat una superfície de 415,61 hectàrees, la pràctica totalitat de terreny forestal, 402,28 hectàrees són dins dels límits del Parc Natural del Cap de Creus.

Pel que fa a les carreteres el Servei Català de Trànsit informa que es mantenen els talls viaris:

  • GI-612 a Port de la Selva en els dos sentits de la marxa
  • GI-613 a Roses direcció Port de la Selva (accés regulat per motius justificats)
  • GIP-6041 a Vilajuïga en els dos sentits de la marxa
  • GIV-6121 a Port de la Selva en els dos sentits de la marxa

També treballen en el dispositiu de l’incendi patrulles dels Mossos d’Esquadra, tècnics de Protecció Civil, efectius dels Agents Rurals, de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), de la Policia Local, ambulàncies del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) amb caràcter preventiu, efectius de la Creu Roja i tècnics de l’Ajuntament de Llançà i del Port de la Selva. Durant el dia, han participat en l’extinció mitjans aeris del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico.

Situació difícil per l’alt risc d’incendi forestal

Els Bombers de la Generalitat han destacat que aquesta està sent una setmana molt difícil, en la que s'han produït incendis forestals a moltes comarques. El risc d’incendi forestal és important, especialment a les zones metropolitanes de Girona i Barcelona, i l’Empordà. La situació actual de risc marca un salt en els incendis forestals: si fins ara afectaven desenes d’hectàrees, la situació actual de risc ha fet que parlem ja d’afectacions de centenars d’hectàrees, com és el cas de l’incendi del Cap de Creus.

Aquesta situació seguirà sent molt difícil la setmana vinent, ja que no s’esperen precipitacions i, en canvi, es preveuen temperatures que de mitjana seran altes i humitats relatives baixes. L’estiu està avançant i, amb ell, els primers incendis forestals significatius de la campanya forestal. Els Bombers, davant d’aquesta situació, demanen extremar les precaucions i no abaixar la guàrdia.