L'incendi de Llançà ja afecta 118,5 hectàrees, la majoria del Parc Natural del Cap de Creus

S'espera que a partir de les deu de la nit baixi la Tramuntana

L'incendi de Llançà (Alt Empordà) afectava a les vuit del vespre d'aquest divendres 118,5 hectàrees de superfície forestal, 117,5 de les quals dins del Parc Natural del Cap de Creus, segons l'última actualització de terreny afectat que ha ofert el cos d'Agents Rurals. 117,5 de les hectàrees cremades són dins dels límits del parc.

Delimitades per municipi, 72,5 formen part de Llançà i 46 del Port de la Selva. Els Bombers indiquen que les previsions apunten a una baixada d'intensitat de la Tramuntana a partir de les deu de la nit. De moment es manté el dispositiu de 70 dotacions terrestres i una vintena d'aèries, que seguiran treballant-hi mentre hi hagi llum de dia. El foc es manté dins dels eixos de confinament.

Els Bombers treballen per contenir el flanc dret a l'est del coll de Perer, assegurar la zona de les urbanitzacions -cal recordar que se n'han desallotjat tres, a banda del monestir de Sant Pere de Rodes- amb l'objectiu d'estabilitzar el cap a la Vall de Santa Creu i la zona del cap-flanc esquerre.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha indicat, de la seva banda, que a partir de la nit la tramuntana bufarà amb menys intensitat i que hi haurà un lleu augment de la humitat relativa. Ara mateix a Portbou hi ha 27 graus, un 41% d'humitat i el vent bufa amb una velocitat mitjana de 40 quilòmetres per hora.

De la seva banda, el Servei Català de Trànsit (SCT) informa que continuen tallades quatre carreteres de la zona a causa del foc, la GI-612 a Port de la Selva en els dos sentits de la marxa, la GI-613 a Roses direcció Port de la Selva, la GIP-6041 a Vilajuïga en els dos sentits de la marxa i la GIV-6121 a Port de la Selva en els dos sentits de la marxa.

Es desconeix la causa del foc

L'alcaldessa de Llançà, Núria Escarpanter, ha dit que a hores d'ara encara no saben si l'origen de l'incendi ha estat una negligència humana. Malgrat això, ha dit que creu que "com a societat" cal "molta més conscienciació de la que tenim". "És una desgràcia col•lectiva i quelcom que ens fa mal a tots perquè el nostre entorn és el més preuat que tenim i hem d'intentar preservar-lo al màxim", ha insistit Escarpanter.

Aragonès demana prudència

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet una crida a la "prudència" i a "extremar les precaucions" arran de l'incendi. Aragonès ha visitat el punt de comandament dels Bombers a Llançà i ha assegurat que es tracta d'un cap de setmana "complicat". "Aquestes properes hores són les importants per poder actuar i impedir que s'ampliï el perímetre", ha dit, tot afegint que les condicions meteorològiques són adverses.

Els Bombers alerten que es tracta d'un "gran incendi" no tant per la seva extensió sinó per comportament que està tenint des que s'ha originat. Segons els Bombers, està actuant amb virulència i provocant focus secundaris.

El president també ha dit que ens trobem en una situació complicada i que les condicions ambientals fan que es pugui veure afavorida la "propagació d'incendis". "Qualsevol petita oportunitat en aquestes condicions, el foc l'aprofita", ha afegit.