El TSJC autoritza el toc de queda que entrarà en vigor aquesta matinada

S'aplicarà d'1 a 6 del matí almenys fins el 23 de juliol

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha autoritzat el toc de queda nocturn demanat per la Generalitat per a 161 municipis per reduir contagis de covid. El tribunal avala la petició per aplicar el confinament nocturn almenys fins el 23 de juliol i d'1 a 6 de la matinada. Es tracta dels municipis de més de 5.000 habitants amb una incidència superior a 400 casos per cada 100.000 habitants en els últims set dies i d'aquelles localitats que es trobin total o parcialment envoltades de municipis amb aquestes característiques. Hi ha 35 municipis gironins afectats per la mesura.

En la seva interlocutòria de 22 pàgines, la sala contenciosa-administrativa recull i analitza l'informe de la Generalitat que evidencia les altes taxes de transmissibilitat del virus actualment. Tot i admetre que els hospitals no estan col·lapsats, sí que ho està l'atenció primària. Així, l'informe considera que l'experiència ha demostrat que no existeixen mesures menys lesives per tal d'abaixar dràsticament i de forma ràpida els contagis. De fet, reconeix que la vacunació ha afavorit que no hi hagi casos greus, però això comporta que sí que hi ha molts casos lleus, sobretot en els col·lectius més joves, encara sense pauta completa i amb molta interacció social.

Per tot això, el tribunal considera que la mesura és adequada i proporcional, perquè només comporta el confinament domiciliari durant cinc hores al dia, en plena franja nocturna, en els municipis més grans i afectats i amb importants excepcions per desplaçaments obligats.

Els magistrats també alerten que la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'estat d'alarma pot afectar futurs pronunciaments, i critica la Generalitat per no haver demanat abans el toc de queda nocturn. També lamenta que no hi hagi una legislació més clara i específica per atendre situacions com l'actual.