Gombrèn regularitza el lloguer d'una nau municipal que utilitza una tèxtil des dels anys 60

Hilados Moto, l'única que s'ha presentat al concurs, pagarà prop de 1.400 euros al mes

A la tercera va la vençuda. L'Ajuntament de Gombrèn (Ripollès) ha adjudicat el lloguer de la nau municipal que des dels anys 60 ocupa Hilados Moto, una empresa de filatures que dona feina a una trentena de treballadors. El concurs permet regularitzar una situació que s'arrossegava des de feia més de seixanta anys.

"La nau és propietat de l'Ajuntament; no hi havia contractes d'aquella època i pràcticament es va regalar a l'empresa amb un preu simbòlic d'unes 1.000 pessetes a l'any i durant molts anys es va funcionar així", detalla el seu alcalde, Cèsar Ollé.

El detonant, però, va ser fa uns anys quan es va ensorrar el teulat per falta de manteniment. "L'empresa no va aconseguir els avals per pagar-ho tot i l'Ajuntament va acabar demanant el crèdit", afegeix el batlle. Des de llavors l'empresa ha anat retornant els diners. Un cop finalitzat el pagament del crèdit, que no arribava a 1.000 euros al mes, l'empresa va seguir abonant els diners en concepte de lloguer malgrat no tenir un contracte formal signar. A partir d'ara, però, es formalitzà el lloguer per concurs públic i es legalitzarà així la situació.

La primera convocatòria fixava un lloguer entorn dels 1.800 euros al mes durant 15 anys. En quedar deserta, es va fer una segona convocatòria, que va tenir el mateix resultat. Finalment, es va convocar la tercera i definitiva, reduint la xifra a 1.385,82 euros al mes. Està previst que la setmana vinent signin el contracte amb l'empresa.

De la trentena de treballadors, dos viuen a Gombrèn, un municipi de 192 habitants. És l'única fàbrica que el consistori té en propietat. Segons l'alcalde, l'Ajuntament d'aquell moment va veure una oportunitat que vingués una empresa al poble i admet que l'obertura de la fàbrica va ser un revulsiu econòmic pel poble. Des de llavors, la fàbrica ha estat dirigida per la mateixa família durant tres generacions. La finca fa més de 1.000 m2.