El servei de transport a demanda arriba a la Garrotxa amb 30 parades

La línia connecta els nuclis de població de la Vall d'en Bas, Les Preses, Olot i Riudaura

El servei de transport a demanda, Clic.cat, arriba a la Garrotxa a partir de dilluns que ve. Aquesta modalitat de transport vol afavorir la mobilitat als set pobles de la Vall sense haver de recórrer al vehicle privat i apostant per la sostenibilitat.

Així, de dilluns a divendres, el nou servei que oferirà Teisa donarà deu hores de connexió amb 30 parades diferents de la Vall d'en Bas, Les Preses, Olot i Riudaura, establint nexes amb altres línies de transport públic. La particularitat del Clic.cat és que el recorregut del bus es determina en funció de les peticions dels usuaris: passarà per les parades que s’hagin demanat amb reserva prèvia (fins a 15 minuts abans que surti el bus de la parada inicial).

D'altra banda, però, hi haurà unes parades establertes a cada municipi i uns horaris prefixats amb regularitat que es faran des de Sant Esteve d'en Bas i des de la parada de busos d'Olot. La línia té un trajecte previst de 50 minuts que, en funció de les reserves fetes pels viatgers, es podria allargar fins als 80 minuts per recórrer els 45 km que implicaria passar per les 30 parades existents.

Cada parada estarà senyalitzada, ja sigui amb una marquesina o bé amb uns senyals que indicaran que aquell és el punt concret on s’atura el servei. El primer servei sortirà d'Olot a les 7.20 h i de Sant Esteve a les 8.10 h. El darrer, sortirà a les 19.30 h d'Olot i a les 20.20 h de Sant Esteve. Els horaris s'han pensat per ajustar-se al dia a dia, en situacions com ara arribar a l'hora per fer-se analítiques al CAP de Sant Esteve o anar als entrenaments esportius al vespre.

El transport a la demanda compta amb 236 línies arreu de Catalunya que donen cobertura a prop de 750 nuclis de població. Un dels casos amb més acceptació és l'implantat a la demarcació de Girona (inicialment a les comarques del Gironès i Pla de l’Estany) amb 6.138 viatgers en 429 dies de servei al Gironès, i 1.493 viatgers en 394 dies de servei a les tres rutes del Pla de l’Estany. Totes elles gestionades per la companyia Teisa. El servei ofereix la possibilitat d’accés a Persones amb Mobilitat Reduïda (PMR) i pel que fa a la tarifa està integrat a l’ATM Girona.

Al Gironès hi ha una mitjana de 140 viatgers setmanals (28 viatgers/dia laborable) des de l'inici de l’any 2021. Al Pla de l’Estany, la demanda se situa entre els 20- 30 passatgers setmanals.