Acusen el Consell Comarcal ''d'expropiar'' el servei de menjador a l'escola Malagrida i Pla de Dalt d'Olot

L'AFA d'un dels centres portarà l'ens al Contenciós i elevat el cas al Síndic de Greuges

Les associacions de famílies (AFA) de les escoles Malagrida i Pla de Dalt d'Olot denuncien que el Consell Comarcal de la Garrotxa els ha "expropiat" el servei de menjador escolar, que fins ara gestionaven des de l'entitat. Les famílies diuen que l'ens comarcal ha tirat pel dret i ha adjudicat el servei d'aquests dos centres sense comptar amb els pares i mares.

Per intentar aturar-ho, van presentar un recurs a la decisió, que l'ens ha desestimat. Des de l'AFA de Malagrida ja han acordat portar-ho al Contenciós administratiu i demanar la suspensió cautelar del canvi de gestió. També han elevat el cas al Síndic de Greuges.

Paral·lelament, més d'una desena d'AFA han donat suport a un manifest en defensa de la gestió del menjador escolar per part de les famílies.

Actualment, el servei –que aglutina uns 600 alumnes- el gestionaven les AFA a través de la contractació d'una empresa privada però ara denuncien que el Consell ha tirat pel dret i els ha "expropiat" el servei. El president de l'AFA de Malagrida, Sebastià Bennasar, diu que ho han fet per motius "econòmics" i que la rebaixa en el cost per als pares i mares que publiciten és "ridícul".

Bennasar també insisteix que fins ara no hi ha hagut cap queixa en la gestió feta i que no entenen perquè s'ha pres aquesta decisió, malgrat la oposició de les famílies, que han manifestat reiteradament que volien continuar gestionant-ho. El president de l'entitat també denuncia pressions per diverses vies per intentar quedar-se amb el servei i acusen el Consell de possible "prevaricació". "Si el Consell Comarcal no deixa fer als seus administrats allò que pensa fer ell, és a dir, constituir-se com a empresa, el que estan fent és prevaricació", assegura Benasar.

Les dues AFA afectades van recórrer la decisió però després que el Consell els hagi tombat la petició, la de Malagrida ha acordat portar el cas als jutjats. "Presentarem un contenciós administratiu i demanarem la suspensió cautelar", detalla Bennasar.

En paral•lel, han decidit posar el cas en coneixement del Síndic de Greuges, que ja ha admès l'escrit i ha demanat informació al Consell Comarcal.

L'ens comarcal ho nega

Les famílies consideren que el canvi anirà en contra de la qualitat del servei però des de l'ens comarcal neguen les acusacions. Fonts del Consell asseguren que no estan fent res que no puguin fer i que estan intentant "ordenar el servei". En aquest sentit, asseguren que tenen la competència delegada per part del Departament d'Educació i que, per tant, no estan "expropiant ni usurpant res".

També que en el servei de menjador escolar hi ha tres opcions de gestió: que ho faci directament el Consell, que ho assumeixi l'ajuntament a través d'un conveni o bé que ho facin les AFA amb gestió directa. Això, no inclou, però, el model que tenien Malagrida i el Pla de Dalt, que feien una "contractació a dit".

El Consell defensa que ha intentar posar-hi ordre i que, a més, el canvi suposarà entre 0,10 i 0,20 cèntims per nen i menú.