La nova comissaria de la Policia Municipal al barri de Santa Eugènia de Girona obrirà el gener de 2023

Madrenas subratlla que reforçarà el nombre d'agents

La nova comissaria de la Policia Municipal de Girona al barri de Santa Eugènia s'enllestirà el gener del 2023 i, juntament amb la dotació fixa que s'hi destini, també acollirà una de les unitats del cos que dona servei a tota la ciutat. Segurament, la de motoristes.

Les obres per rehabilitar l'antiga masia de Can Burrassó costaran 799.000 euros i, si tot va bé, ja es preveu que comencin a finals d'any. En total, la comissaria tindrà 261 metres quadrats distribuïts en planta baixa i dos pisos.

Tant l'alcaldessa, Marta Madrenas com el regidor de Seguretat, Eduard Berloso, han destacat que contribuirà a "incrementar la sensació de seguretat" a la zona i permetrà donar "una resposta ràpida" no només al barri de Santa Eugènia, sinó també als de Can Gibert i Sant Narcís.

L'alcaldessa ha volgut deixar clar que, en cap cas, Can Burrassó s'ha pensat com una subcomissaria de la de Bacià. "No hi haurà dos agents a determinades hores recollint denúncies; serà una seu policial amb totes les competències", ha explicat Madrenas. "Tindrà les mateixes funcionalitats que l'altra, obrirà 24 hores els 365 dies de l'any", ha afegit el regidor de Seguretat, Eduard Berloso.

La reforma de Can Burrassó costarà 799.000 euros i suposarà remodelar de dalt a baix l'antiga edificació. Dels 372 metres quadrats que suma la masia, 261 –la superfície útil- es destinaran a espais policials. D'aquests, 156 se situaran a la planta baixa, que combinarà dependències reservades als agents (per exemple, els armers) amb l'atenció a la ciutadania.

Hi haurà dues entrades diferenciades i es donarà preeminència al vidre. "Serà molt transparent, també per ajudar a incrementar la sensació de seguretat", ha concretat l'alcaldessa.

La primera i la segona planta seran exclusivament d'ús policial. A la primera, que suma 81 metres quadrats, hi haurà la zona de vestidors i guixetes (en total, 28), despatxos i el menjador. La segona planta serà una sola sala de 25 metres quadrats, destinada a reunions i on també s'hi faran formacions del cos.

El regidor d'Urbanisme, Lluís Martí, ha posat l'accent en què el projecte també ha tingut molt en compte l'eficiència energètica. Així, es vol que el consum de la nova comissaria "sigui gairebé zero" (amb aïllaments, terres radiants, presència de llum natural i plaques fotovoltaiques a la teulada).

Unitat del cos

De moment, l'Ajuntament encara no sap quina dotació fixa tindrà la comissaria de Santa Eugènia. El regidor de Seguretat, però, sí que ha dit que allò que és segur és que també acollirà una de les unitats de la Policia Municipal que dona servei a tota la ciutat.

Possiblement, serà la de motoristes (tot i que encara no és clar del tot). Si això acaba essent així, l'espai d'aparcament –inicialment, reservat per a cinc vehicles- s'ampliarà per donar cabuda també a les motos.

"Resposta ràpida"

Berloso ha explicat que això permetrà incrementar la presència policial a la zona –també dels agents que vagin i tornin de la feina- i millorar la sensació de seguretat dels veïns. Perquè si algun policia presencia algun il·lícit, ràpidament donarà avís. "La nova comissaria donarà una resposta ràpida no només al barri de Santa Eugènia, sinó també als de Can Gibert del Pla i Sant Narcís", ha subratllat l'alcaldessa.

Marta Madrenas ha dit que quan l'edifici entri en servei suposarà "un gran canvi". I aquí, l'alcaldessa també ha recordat que, tot i que l'acord amb Interior concreti que la Policia Municipal vetlli més pel civisme i els Mossos, al seu torn, per combatre la delinqüència, en realitat "el cos depassa aquestes funcions, perquè també es dedica molt a seguretat".

Un any d'obres

Les obres de la nova comissaria, quan comencin, duraran aproximadament un any. L'alcaldessa ha explicat que caldrà acordar la inversió amb la resta de grups municipals –perquè l'obra no es va incloure als acords que es va aprovar al ple- però Madrenas confia que no hi haurà problema.

En paral·lel, l'Ajuntament també ha explicat que s'està treballant per incrementar la plantilla de la Policia Municipal. Actualment, el cos el formen 157 agents, dels quals nou estan a l'Escola de Policia i es preveuen incorporar entre setembre i octubre.

L'alcaldessa, però, també ha dit que l'objectiu és "tenir deu agents més al carrer en els propers mesos". Per fer-ho, l'Ajuntament vol fer un canvi a l'hora de cobrir les jubilacions; si fins ara per fer-ho havien d'esperar-se a què s'acabés l'any, la intenció és fer-ho al principi (és a dir, no cobrir encara la plaça però sí ja posar un agent al lloc del que s'hagi de jubilar).