L'alcaldessa de Girona avala el toc de queda però dubta de com aplicar-lo de manera selectiva

Madrenas tem que pugui generar "efecte crida" allà on no n'hi hagi

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha avalat que es recuperi el toc de queda per intentar frenar la cinquena onada de la pandèmia. Però tampoc amaga els seus dubtes sobre la manera com es pot aplicar de manera selectiva.

L'alcaldessa tem que es pugui generar un "efecte crida" cap als llocs que en quedin fora i, posant l'exemple de Girona i Salt, demana que s'implanti de manera homogènia en aquells municipis que es toquen l'un amb l'altre. "Si el primer té toc de queda, el del costat forçosament també", ha dit Madrenas.

Sobre la limitació d'accés als espais públics entre dos quarts d'una i les sis de la matinada, Madrenas ha admès que "no hi ha cap municipi ni a Catalunya ni a l'Estat" que tingui "prou capacitat" per tancar-los.

"Això ho sabem tots, i no ho dic amb to de crítica", ha assegurat. Ara bé, Madrenas també ha dit que això no treu que, en determinades hores, la policia pugui actuar si s'hi detecten concentracions.

En relació a les noves restriccions, l'alcaldessa també ha explicat que ja ha convocat el gabinet de crisi per estudiar de quina manera es faran complir. "Actuarem amb rigor; per exemple, tenim el cas d'una botifarrada que es vol fer des d'una associació de veïns i que, ara, no podrà ser", ha dit. "Molts actes no es podran fer com estava previst, i per tant hem d'actuar ràpid per assegurar-nos que es compleix tot", ha afegit.

Però més enllà d'aquestes restriccions, l'alcaldessa de Girona no ha amagat que "segurament caldrà dur a terme altres mesures", perquè l'actual onada de covid-19 està essent "dramàtica". I en aquest punt, l'alcaldessa ha avalat que es pugui recuperar el toc de queda, i que la Generalitat "apliqui les mesures més convenients per aturar els contagis".

Temor a "l'efecte crida"

De totes maneres, Madrenas també ha dit que el toc de queda selectiu presenta "moltes incerteses". D'entrada, perquè no es pugui generar un "efecte crida" cap a aquells municipis on, per risc de rebrot, no s'apliqui. "Això és preocupant", ha afirmat l'alcaldessa.

Però també perquè, al seu entendre, s'hauria d'implantar també de manera homogènia entre municipis que es toquin. O fins i tot, en determinades zones (com per exemple, arreu del litoral). "Si en un municipi s'acorda el toc de queda, i aquest es toca amb un altre, el del costat forçosament també l'hauria de tenir", ha dit Madrenas (aquí, en referència a Girona i Salt).

Per això, l'alcaldessa de Girona considera que allò més fàcil seria aplicar la mesura "de manera homogènia" arreu, "perquè es produiran casos com aquest". Però també és conscient que això no és possible, perquè no hi ha decretat estat d'alarma.

Madrenas, però, també ha volgut deixar molt clar que, si es decreta un toc de queda, "això també vol dir que els veïns que visquin en aquell municipi no poden sortir-ne mentre duri". Per això, ha fet una crida a la "responsabilitat" de la ciutadania per frenar els contagis de la covid-19, perquè "si tots plegats no actuem amb prudència, únicament amb eines jurídiques i policials serà molt difícil". "Estem molt preocupats, cal un plus de responsabilitat de tothom", ha conclòs.