Els Ajuntaments de Celrà i Viladamat avui no fan festa

Ambdós consistoris, governats per la CUP, van treballar també el dia de la Hispanitat

Aquesta és la segona vegada aquest any que els Ajuntaments de Celrà i Viladamat decideixen obrir les porten en dies festius per reivindicar que són celebracions que no comparteixen. El primer acte reivindicatiu el van protagonitzar ambdós consistoris - també s'hi van sumar escoles i el CAP de Sarrià, entre d'altres- el dia de la Hispanitat. Ara, coincidint amb el dia de la Constitució, han decidit tornar a obrir portes perquè "no hi ha res a celebrar".

En el cas de Celrà, l'alcalde, Dani Cornellà, ha ofert als treballadors municipals l'opció de treballar aquest dijous i, a canvi, poder fer festa qualsevol dia que vulguin abans de finals d'any. Dels 34 treballadors als quals s'ha ofert aquesta opció, divuit han decidit acollir-s'hi, el que representa el 53% del total de la plantilla. Entre aquests hi ha gran part dels treballadors de les brigades municipals que han aprofitat per repintar les pistes de l'escola de l'Aulet o fer altres tasques de manteniment. Cornellà ha destacat que qualsevol veí es pot adreçar a l'ajuntament aquest dijous i podrà fer els mateixos tràmits que un dia laborable perquè hi ha tècnics de totes les àrees treballant.

Cornellà, de la CUP, no considera que aquesta sigui una mesura polèmica sinó tot el contrari perquè assegura que, després dels atacs a l'escola en català, "ha quedat demostrat una vegada més que la Constitució perjudica greument el nostre poble". "No penso que sigui una decisió polèmica, s'ha d'anar normalitzant que els festius que no tenim res a celebrar no els fem i optem per altres festes", ha defensat l'alcalde, que avança que mentre la CUP i ICelrà governin tant el 6 de desembre com el 12 d'octubre seran dies laborables. Els treballadors que no fan fer festa per la Hispanitat descansaran per Sant Jordi quan, segons l'alcalde, l'ajuntament "estarà tancat i barrat".

"Creiem que per als veïns de Celrà també és bo perquè poden aprofitar per fer gestions que, normalment, els dies laborables tenen més difícil fer perquè tothom va amb més pressa", ha defensat l'alcalde.

A Viladamat, tothom a treballar

La CUP també governa a Viladamat on quatre dels set regidors del ple són d'aquesta formació. L'alcaldessa, Irene Palol, ha explicat que, al ser un poble petit, hi ha pocs treballadors municipals i que tots s'han sumat a la protesta, com també van fer per la Hispanitat. Entre d'altres, ha explicat que la biblioteca municipal està oberta durant tot el matí, que també ha treballat la secretària-interventora, els dos agutzils i, fins i tot, la dona de fer feines.

"Aquest matí ja han vingut un parell de persones a fer algun tràmit o sol·licitud, aquí és com qualsevol altre dia normal i també hi ha comerços que han obert", ha explicat Palol. Als treballadors que van decidir anar a la feina el passat dia de la Hispanitat se'ls compensa amb un altre dia de festa el 9 d'octubre i, als que avui treballen, se'ls canvia pel dia de Sant Jordi, quan l'ajuntament pensa tancar.

Els regidors de la CUP a Girona, també treballen

La CUP també va obtenir tres regidors en les passades eleccions municipals a Girona. Per la festa de la Hispanitat, van decidir quedar-se a dormir a l'ajuntament amb el vist-i-plau de l'alcalde com a mesura reivindicativa. Aquest dia de la Constitució, el portaveu, Jordi Navarro, ha explicat que pensen anar al seu lloc de feina com un altre dia laborable.

L'ajuntament ha donat ordres a la policia que els obri l'edifici perquè puguin treballar amb normalitat, ja que el consistori està tancat al públic. L'Ajuntament de Girona, que tradicionalment havia fet un acte institucional en motiu d'aquesta festivitat, ha eliminat enguany aquest esdeveniment. A Girona governa CiU des del 2011.