L'Anxova Milionària de l'Escala crea la figura del 'caganer de la sort'

Els beneficis de la venda aniran a l’ONG local "Un petit pas"

“És el caganer de la sort”, diu un dels responsables de l’Anxova Milionària, Fèlix Pons, que explica que “en només dos dies de tenir-lo exposat ja ha despertat l’interès de la gent”.

El ‘caganer de la sort’ és una figura original ja que porta una participació vàlida d’1 euro a un número de loteria de la rifa de Nadal. No és l’únic detall que el diferencia del caganer tradicional: vesteix una armilla de color blau cel i una barretina de color blau marí, que és una picada d’ullet al blau del mar. I, just darrere de les espardenyes d’espart, en comptes de trobar-hi la cagarada hi ha una moneda.

La figura és una creació de l’empresa de Torroella de Montgrí caganer.com que ha fet una peça d’uns 45 centímetres per a l’administració de loteria. Aquest altre caganer de la sort fuma amb pipa i somriu mentre amb les mans aguanta un dècim de loteria. També vesteix una armilla de color blau cel i una barretina de color blau marí. I, en comptes de trobar-hi una sola moneda, n’hi ha una pila. Forma part ara de l’aparador de l’Anxova Milionària, a l’Escala, al costat d’una exposició també singular. Es tracta de la col·lecció particular de Pep Targa, que consta de més d’un centenar de caganers que tots ells fumen amb pipa. El muntatge de l’aparador ha anat a càrrec de la decoradora Dolors Bofill.

En la tradició pessebrista catalana es considera que és una figura que porta sort.

Administració premiada

L’administració de loteria número 1 de l’Escala ha repartit milions d’euros en premis des de la seva creació l’any 1986. Una setmana abans de Nadal de l’any passat havia repartit 9 milions d’euros del primer premi del sorteig de la Loteria Nacional, després de vendre íntegrament el número 68608.

També el 2 de desembre de 2006 va repartir 9 milions d’euros. Només sis mesos abans, el 22 de juny de 2006, ja havia tocat un altre primer premi, que en aquella ocasió va deixar 3 milions d’euros a l’Escala. Exactament la mateixa quantitat es va repartir amb el primer premi del sorteig del 24 de maig de 2007.

A més de la Loteria Nacional, l’administració escalenca ha repartit també premis importants de La Quiniela, com els 717.850 euros que va donar el 16 de novembre de 2003. També ha donat el premi gran de la Bonoloto i del Gordo de la Primitiva.

L’administració, situada al número 9 del carrer Enric Serra, ofereix nombrosos serveis als seus clients a través de penyes, participacions per a empreses i col·lectius... Treballa no només repartint la sort a l’Escala i a l’Empordà, sinó a tot l’Estat i fins i tot a l’estranger.