Un nou dispositiu agilitzarà els rescats en ofegaments a la Costa Brava

Es tracta d'una nova boia autoinflable que els vigilants poden dur incorporada

Diverses platges de les comarques gironines tenen a la seva disposició des d'aquest estiu un nou dispositiu de rescat que permet agilitzar el temps de resposta dels socorristes en casos d'ofegament. Es tracta d'una boia autoinflable més lleugera que els dispositius tradicionals i que els vigilants poden dur incorporada i lligada a la cintura.

El sistema l'han ideat uns socorristes experts i el Centre d'Innovació i Desenvolupament de la UdG, amb el suport tècnic i econòmic de Dipsalut. De moment, està disponible a les platges de Begur, Calonge, Sant Antoni (Baix Empordà), Cadaqués, l'Escala (Alt Empordà), Lloret de Mar i Tossa de Mar (Selva) i l'estany de Banyoles però ja s'ha ofert a tots els ajuntaments del litoral perquè l'incorporin. A més, la informació per desenvolupar i fabricar el dispositiu, Quick Rescue, s'ha fet accessible perquè els equips de socorrisme d'arreu la puguin utilitzar.

"Aquests 30 segons són bàsics i poden pressuposar la diferència entre la vida i la mort", assegura un dels inventors del projecte i socorrista, Bartomeu Casellas. Això és precisament el que permet el nou dispositiu: reduir el temps de resposta, a banda del pes que suporten els socorristes a l'hora de fer rescats i la possibilitat de poder fer altres actuacions amb l'aparell incorporat.

L'han ideat un equip de socorristes, en Bartomeu i l'Anna Cervià, juntament amb el Centre d'Innovació i Desenvolupament de la Universitat de Girona (UdG) i el suport de Dipsalut. Es tracta d'una boia que està pensada perquè els socorristes portin plegada i desinflada lligada a la cintura. D'aquesta manera, poden nedar fins al punt on hi ha la víctima sense pesos innecessaris i de la manera més ràpida possible.

Un cop a lloc, el dispositiu Quick Rescue es desplega només estirant una corda i permet fer rescats de tot tipus, també aquells en què la víctima està inconscient. "Ens permet un rescat pràcticament universal", assegura Casellas, que afegeix que el dispositiu permet fer un pas més per aconseguir l'objectiu de "0 ofegaments". I és que, segons diu, feia més de 100 anys que els dispositius de rescat no havien "evolucionat". "Ara, gràcies al suport de Dipsalut hem aconseguit tenir un material molt evolucionat", afegeix.

Durant la presentació del nou sistema, la presidenta delegada del Dipsalut, Maria Puig, ha remarcat la importància de la reducció en el temps de resposta i ha explicat que s'han fet dos models del dispositiu per poder actuar en tot tipus de rescats.

La fabricació, a l'abast de tothom

La voluntat, però, és arribar més enllà. Per això, la informació relacionada amb el desenvolupament i fabricació d'aquesta nova boia –també anomenada 'llauna'- ja s'ha posat a l'abast de tothom a través de dos portals d'innovació: Innoget.com i Enterprise Europe Network. L'accés és totalment lliure, només cal una llicència amb codi obert. També es promocionarà en congressos del sector i diverses accions. "Dipsalut aposta per la innovació i dediquem esforços a trobar solucions a problemes", ha assegurat Puig.

Més de 200 simulacres per provar-lo

Per tal d'avaluar i millorar el sistema, s'han fet més de 200 simulacres de salvament a les platges de l'Escala –on avui s'ha presentat la iniciativa-, Lloret, l'Estartit, Empuriabrava i també la platja del Bogatell, a Barcelona. Hi han participat l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC), que s'ha encarregat d'avaluar l'efectivitat del dispositiu, així com els equips de socorrisme de Creu Roja, Proactiva, Rescatadores i els Bombers, entre d'altres.