Sant Feliu de Guíxols destina 2,4 MEUR a reformar l'entorn del futur Thyssen i a impulsar habitatges públics

L'edifici tindrà entre 30 i 35 pisos de lloguer

Sant Feliu de Guíxols destinarà un primer paquet de 2,4 milions d'euros (MEUR) per reformar l'entorn del futur Museu Thyssen i impulsar un bloc d'habitatge públic a la ciutat.

El ple extraordinari d'aquest dijous aprovarà una modificació de crèdit que, com subratlla l'alcalde, Carles Motas, suposarà "posar la primera pedra econòmica" per tirar endavant els grans projectes de ciutat. D'aquest global, 1,6 MEUR es destinaran a pavimentar la plaça del Monestir, que serà la futura porta d'entrada cap al museu. A més, l'Ajuntament destinarà 470.000 euros a polítiques d'habitatge.

El consistori comprarà la parcel·la que ocupava l'antiga fàbrica surera Trachsler amb l'objectiu d'aixecar-hi un bloc d'entre 30 i 35 pisos de lloguer.

De tot aquest paquet, 1,67 MEUR serviran per reformar l'entorn del futur museu. I més en concret, la plaça del Monestir. Aquí, tot l'espai que ara és de terra se substituirà per paviment, es refarà l'enjardinament i també es donarà més rellevància a l'arc de Sant Benet (situat just davant l'edifici). L'alcalde confia que l'obra de la plaça comenci abans no acabi aquest 2021.

La reforma de tot l'espai que envoltarà el futur museu –i que assumeix l'Ajuntament- es completarà amb una segona fase. En aquest cas, l'obra s'inclourà als pressupostos municipals del 2022 i se centrarà en el carrer Juli Garreta (que connecta el Monestir amb el passeig de Rius i Taulet). S'hi eliminaran els aparcaments que hi ha en zona blava, s'ampliaran les voreres i se'n refarà tot el paviment (que tindrà la mateixa estètica del que hi ha al passeig, i que també serà el que es posarà a la plaça).

El museu, a mitjans del 2022

Carles Motas reitera que l'objectiu de l'Ajuntament és que l'any vinent també sigui el de l'inici d'obres del futur museu (un projecte que signa l'equip d'arquitectes Nieto Sobejano). L'alcalde explica que per part de l'Ajuntament ho tenen "tot a punt", i que estan pendents de concretar quina serà l'aportació que faran tant l'Estat com la Generalitat al projecte.

De fet, Motas ja avança que després de l'estiu vol reunir-se amb representants del Ministeri de Cultura. I que té intenció de demanar que els pressupostos generals del 2022 ja incloguin una partida específica destinada al Thyssen. Això, lligat amb les converses que manté amb el Departament de Cultura, fa creure-li que les obres del museu podran començar a mitjans de l'any vinent.

Entre 30 i 35 pisos públics

A banda del projecte de reforma de l'entorn del Thyssen, part del crèdit de 2,4 MEUR que aprovi l'Ajuntament es destinarà a impulsar polítiques d'habitatge. En concret, amb una partida de 470.000 euros, que permetrà comprar l'antiga fàbrica surera Trachsler (actualment, abandonada).

L'alcalde de Sant Feliu explica que en aquesta parcel·la, que té 2.400 metres quadrats de sostre, s'hi farà un bloc d'habitatges públics de lloguer. "Fins ara ens hem centrat a cobrir les emergències habitacionals; ara, a més, per primera vegada Sant Feliu de Guíxols impulsa habitatges públics", ha subratllat Carles Motas.

L'edifici tindrà entre 30 i 35 pisos de lloguer destinats a joves, gent gran o col·lectius amb dificultats d'accés a l'habitatge. L'alcalde concreta que, de moment, la inversió es destinarà a adquirir la parcel·la i a fer els diferents tràmits que permetin urbanitzar-la. L'objectiu és que a partir de l'any vinent es concreti de quina manera s'assumirà la construcció de l'edifici. Entre les diferents opcions que el consistori té damunt la taula hi ha pagar-la amb recursos propis, amb col·laboració publicoprivada o bé mitjançant un model cooperatiu.

En paral·lel, Carles Motas també ha avançat que, dins les polítiques per promoure l'accés a l'habitatge, té la intenció de demanar a la Generalitat que un dels antics hotels Anlló, situat al carrer de la Creu, es reconverteixi en habitatges públics. Per això, l'alcalde ja s'ha posat en contacte amb la Direcció General de Patrimoni i amb l'Agència Catalana de l'Habitatge, perquè d'aquesta manera, "el llegat dels germans també reverteixi a la ciutat".

Futur aparcament

Per últim, a través d'aquest crèdit, l'Ajuntament també destinarà 300.000 euros per licitar el projecte del futur aparcament per a 515 places, que se situarà en una de les entrades de la ciutat. Ocuparà dues parcel·les on ara ja s'hi aparca: la que hi ha just al costat de l'estació d'autobusos i la que es troba just al damunt, a tocar de la carretera de Tossa.

El futur aparcament serà modular, tindrà diversos pisos i reservarà espai perquè, si cal, es pugui ampliar amb entre 300 i 400 places més. La construcció suposarà una inversió de 5,9 MEUR, als quals cal sumar-hi 1 MEUR per a sistemes d'eficiència energètica (ja que incorporarà plaques solars). Es preveu que la primera fase de l'aparcament (la que ocupa els terrenys a tocar de l'estació d'autobusos) ja estigui operativa a l'estiu del 2022.