Ferit crític un escalador que va caure de deu metres a Setcases

Els Bobmers el van rescatar ahir a la nit

Els Bombers de la Generalitat van treballar, ahir a la tarda i fins ben entrada la nit, en el rescat d’un escalador al coll de la Coma de l’Orri de Setcases (Ripollès), a la zona d’escalada de la Piràmide de la Canal de l’Aigua. L’accidentat va partir una caiguda d’uns 10 metres d’alçada i va resultar ferit crític. El company de cordada el va baixar fins a una lleixa de mitja paret on el va deixar estable i, aleshores, va descendir per poder anar a un lloc amb cobertura i donar l’alerta, a les 17.15 hores de la tarda.   

Al lloc de l’accident s’hi van desplaçar en un primer moment 1 helicòpter amb efectius del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) i metge, 1 dotació terrestre del parc de Ripoll, 1 dotació GRAE de la seu d’Olot i una altra GRAE helitransportada i medicalitzada de la Seu d’Urgell. 

Davant les dificultats del rescat, s’hi va desplaçar encara més personal: 1 dotació del parc de Camprodon, 1 dotació GRAE d'Olot, 1 dotació GRAE de Cerdanyola i 1 dotació del parc de Banyoles. 

Els efectius van escalar fins on s’estava el ferit, que presentava ferides greus, i el van estabilitzar i preparar per una evacuació mitjançant gruatge amb helicòpter. Finalment es va descartar la maniobra a causa de l’espessa boira que cobria la zona i els efectius van fer descendir la llitera amb el ferit per la paret. 

Un cop a terra, usant dos tipus de llitera, un d’elles amb rodes, va ser evacuat fins al pàrquing de la carretera de Vallter, a més de dues hores a peu del punt del rescat, on s’esperava una ambulància del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques). El ferit va ser traslladat a l’hospital Josep Trueta de Girona en estat crític.

A més dels recursos de Bombers de la Generalitat, en el dispositiu de rescat hi van prendre part 1 helicòpter medicalitzat, en un primer moment, i 3 ambulàncies del SEM.

Quan l’helicòpter de rescat no pot actuar, un salvament en alta muntanya que implica trasllat d’un ferit esdevé una operació de gran dificultat que precisa de molts recursos, sobretot humans, per garantir una evacuació segura. D’altra banda, el GRAE dels Bombers de la Generalitat destaca la mestria de l’escalador acompanyant de la víctima: les seves maniobres d’autosocors per col·locar el ferit en zona segura van ser de gran ajut als efectius de rescat; i  recomana fermament tenir nocions d’aquestes tècniques abans d’emprendre aquesta mena d’activitats en el medi natural.