El Celler Hugas de Batlle presenta el Falguera 2009, un vi de gama alta

El preu de cada ampolla pot oscil·lar entre els 50 i els 60 euros

El secret de la collita de 2009 del Falguera radica en la ubicació de la vinya, a peu del mar Mediterrani i al bell mig del Parc Natural del Cap de Creus on el terra de terrissa hi juga un paper important. "El nostre és un vi de cupatge tradicional, una combinació de garnatxa i carinyena però les característiques hologràfiques de la zona li aporten notes de sabor que els altres no tenen", apuntava l'enòleg Oriol Guevara en una entrevista a AraGirona.cat. Habitualment els vins d'aquesta zona de l'Empordà gaudeixen de sabors de maduixa i cirera, que a vegades es poden convertir en notes de gerds al ser un vi envellit, on se li nota la farigola i el romaní -típic de la zona del Cap de Creus-, intensitat aromàtica que s'adquireix a través de la fusta i l'envelliment.

Tanmateix el Falguera 2009 aporta unes dosis de sabor extra a xocolata i canella. "És un vi sec, com gairebé tots els de gama alta. Té poc sucre perquè està fermentat fins al final i en conjunt el converteix en un vi potent, tanins forts i elegants fruit de l'efecte de la pissarra i llicorelles", explicava Guevara que feia especial menció a les dificultats que han fet front per "dominar" el sabor. "Hi hem dedicat un gran treball a l'hora de recollir el raïm (totalment de forma manual) i la feina al celler ens ha permès convertir un vi potent i poderós amb un producte acabat que resulta suau dins la boca", va explicar.

Producció i compra

El Falguera 2009 és un producte limitat a tan sols 1.310 ampollesde 75 cl. amb una graduació de 15% d'alcohol. El seu preu es mourà entre els 50 i els 60 euros i es podrà comprar en botigues especialitzades. El Celler Hugas de Batlle ja s'ha posat en contacte amb diversos restaurants de la demarcació de Girona i de moment ja han confirmat que El Celler de Can Roca, el Vistabella i Miramar comptaran amb aquest vi entre la seva carta.

La presentació d'ahir a l'Hotel Ultonia va ser també una cata per als restauradors més importants de la comarca que van poder degustar el nou Falguera 2009, del qual no hi haurà edició del 2010 ja que es va perdre per culpa de la forta tramuntana. Tanmateix des del Celler Bigas de Batlle ja han avançat que la collita del 2011 i la d'aquest any 2012 poden oferir un producte similar o millor al que ahir es va presentar.

La presentació oficial del Falguera 2009 va tenir lloc el dilluns de la setmana passada a Colera. Tramuntana.TV va cobrir l'acte: