Un grup de firaires col·lapsen Blanes per reclamar poder-se ubicar al passeig marítim

El consistori els recorda que degut a les restriccions covid això no és possible

Una vintena de firaires han col·lapsat aquest dimarts al matí el centre de Blanes (Selva) amb una marxa lenta que han fet amb les atraccions per demanar a l'Ajuntament poder-se instal·lar al passeig marítim durant la Festa Major que es fa a finals de juliol.

Es tracta de la ubicació habitual que tenien les atraccions abans de la pandèmia, però amb les restriccions sanitàries el consistori ha descartat aquesta opció. El tinent d'alcalde, Jordi Urgell, recorda que s'hauria de tancar el passeig de forma perimetral i això resulta inviable en un moment de màxima afluència turística. Per això els han ofert anar a la zona dels Pins.

Els firaires asseguren que es tracta de "discriminació" perquè cada setmana es fa el mercat en el mateix lloc. Habitualment per la Festa Major i havia unes 22 atraccions que estaven a primera línia de mar i la resta estaven a la zona dels Pins, al costat del pavelló municipal.

Amb les restriccions sanitàries, que els firaires s'instal·lin a la zona del passeig marítim representaria que l'Ajuntament tanqués el perímetre de les atraccions i en vigilés l'aforament. Urgell creu que aquesta mesura és inviable, tenint en compte que la Festa Major es fa a finals de juliol, una de les èpoques amb més afluència turística.

Urgell ha recordat que són dotze dies de festa i això implicaria tenir el passeig tancat als visitants durant tots aquests dies. Per la seva banda, els firaires han acusat a l'Ajuntament de "discriminació", ja que cada setmana es fa el mercat en el passeig marítim i no hi ha problemes. "Organitzen activitats, actes, s'hi ha fet la revetlla", ha assegurat el portaveu dels empresaris d'atraccions, Marcos Orís.

Per això han decidit protestar per mantenir la vintena d'atraccions que abans de la pandèmia hi havia al llarg del passeig marítim durant la Festa Major.

Bonificacions per tres anys

Per contra, Urgell ha insistit en què la intenció és tornar-hi l'any vinent però aquest estiu no veuen viable la proposta. El tinent d'alcalde ha recordat que els han ofert "bonificacions econòmiques" en els pròxims tres anys a canvi de la unificació de totes les atraccions a la zona dels Pins.

Per altra banda, Jordi Urgell ha recordat que l'Ajuntament treballa en un programa de la Festa Major amb "activitats molt esponjades" al llarg del municipi per "evitar aglomeracions". Per això creu que "incongruent" permetre que els firaires tornessin al passeig Marítim aquest estiu. Tot i així, ha mantingut la promesa que a partir de l'any vinent puguin recuperar les dues ubicacions habituals.

Reunió amb l'alcalde

Després de fer la marxa, els firaires han aparcat els vehicles cap a quarts de dues del migdia i s'han concentrat davant de l'Ajuntament per demanar una reunió amb l'alcalde. Al llarg d'un quart d'hora un representant del col·lectiu i el batlle de Blanes, Àngel Canosa, han tractat el conflicte.

Canosa ha insistit que l'Ajuntament vol mantenir les atraccions aquest estiu, però volen fer-ho de forma unificada a la zona dels Pins i no al passeig del Mar.