Preacord per a l'ERO a l'empresa Armacell quedant-se en 25 els acomiadaments

Els treballadors afectats per l'expedient rebran indemnitzacions de 34 dies per any i un màxim de 21 mensualitats

Després de setmanes de negociacions, la direcció i el comitè d'Armacell Iberia S.L. han arribat a un preacord per a l'ERO d'extinció. La multinacional, especialitzada en espumes i aïllaments tèrmics flexibles, va presentar l'expedient a principis de novembre.

A l'estat espanyol, el grup té 101 treballadors, dels quals la majoria (93) es troben a la planta de Begur. La resta, es divideixen en delegacions comercials que Armacell té a Barcelona, Sevilla, Màlaga i Galícia, i en un magatzem de Madrid.

Inicialment, l'ERO afectava 37 treballadors (un 40% de la plantilla). Ara, però, les dues parts han aconseguit reduir-ne l'afectació i abaixar la xifra d'afectats fins a 25. D'aquests, cinc corresponen a la plantilla que hi ha al magatzem de Madrid -que ara tancarà- i els 20 restants, són empleats de la planta que la multinacional té a Begur.

Segons explica el representant de CCOO al comitè, l'empresa oferirà indemnitzacions de 34 dies per any treballat amb un topall de 21 mensualitats. En un principi, la intenció de la direcció era pagar 25 dies per any amb un màxim de quinze mensualitats. "Estem contents del preacord assolit, perquè fixa compensacions per sobre del mínim que preveu la llei", indica Lago.

El preacord, però, encara no és ferm, perquè aquest dimarts al migdia l'assemblea de treballadors l'haurà d'avalar. Durant la negociació, el comitè també va posar sobre la taula el seu temor a què l'ERO d'extinció amagués, al seu darrere, un procés de deslocalització. I és que, des de feia un any, part de la producció que abans es feia a Begur s'havia traslladat cap a altres plantes, situades a països com Anglaterra, Alemanya o Polònia.

Tornar a portar producció al Baix Empordà

Ara, com ha concretat el portaveu sindical, la direcció d'Armacell Iberia S.L. s'ha compromès a tornar a portar fins al Baix Empordà la producció que va derivar cap a Alemanya i Anglaterra. Es preveu que aquest procés culmini en un termini màxim de mig any.

Durant aquest temps, com explica Lago, la plantilla de Begur es "posarà a disposició de l'empresa" per acceptar un ERO temporal, que tindria una durada de sis mesos i afectaria entre un 20 i un 30% de la jornada. "En espera que la producció torni a Begur, si no hi ha les línies operatives, acceptaríem anar a l'atur durant aquest període de temps", ha indicat el representant de CCOO.

Francisco Lago ha explicat que aquest ERO temporal, si l'empresa ho creu necessari, es podria començar a aplicar al gener del 2013. I que, en aquest cas, afectaria la totalitat de la plantilla de la planta de Begur.

Armacell Iberia S.L. es dedica a fabricar tubs d'aïllament per a calefacció, plaques solars i aparells d'aire condicionat. L'activitat de la companyia, que depèn del grup luxemburguès Foam Investment II, està estretament lligada a la construcció, i en els darrers anys, arran de la crisi econòmica, ha patit una davallada de vendes, que l'han forçada a presentar l'ERO d'extinció.

Armacell és un grup internacional que compta amb plantes repartides arreu del món. Entre d'altres, a l'Àsia, l'Amèrica del Sud, l'Índia i els Estats Units.