Temporada Alta s'obre al teatre-dansa amb 'Victoria falls'

L'espectacle, guanyador de la darrera edició del Premi Quim Masó, s'estrenarà aquest dijous a la Sala La Planeta

Per definir què és 'Victoria falls', la seva autora, Sandra Simó, utilitza un paral·lelisme amb el 'Hamlet' de Shakespeare. "Si allà el dilema era ser o no ser, en aquesta obra la qüestió se situa en ser o tenir", explica. L'obra és el segon text dramàtic que Simó porta a escena, després del seu 'Silencio' (2009).

L'argument de 'Victoria falls', guanyadora del VI Premi Quim Masó, gira al voltant de l'amistat que neix entre dos individus amb conviccions marcadament diferents. Per una banda, en Bruno, un dramaturg que es malaguanya la vida escrivint efemèrides commemoratives. Per l'altra, en Bob, un periodista d'èxit que ha perdut la fe en l'ésser humà.

Sandra Simó els situa tots dos damunt l'escenari, i els acompanya amb la família d'en Bruno: Garance, la seva dona (que es queda a l'atur i veu com el matrimoni se li ensorra) i Marçal (un dels dos fills de la parella, de 10 anys, que tot i ser un virtuós del piano, es resisteix a tocar-lo per les pressions que rep del conservatori).

Amb aquests quatre personatges, Sandra Simó teixeix una història sobre l'èxit i el fracàs, el desig i la realitat, les idees preconcebudes i les mentides. Però també la necessitat de ser estimats i reconeguts. I al costat dels diàlegs entre els protagonistes, que lluiten per estendre la mirada més enllà de les seves pròpies pors i frustracions, Simó hi intercala la dansa.

Teatre, moviment i composició escènica

"Amb 'Victoria falls' no només he fet un treball teatral, sinó també de moviment i de composició escènica", explica l'autora. Sinó admet que, mitjançant aquesta "segona veu" que dóna la dansa, que es "juxtaposa i sobreposa als diàlegs", l'obra permet oferir al públic una posada en escena diferent, amb un "resultat molt més artístic i humà".

Interpretada pels actors Àurea Màrquez i Xavier Ripoll, i pels ballarins Jordi Cortés i Alícia Rodríguez, 'Victoria falls' s'estrenarà aquest proper dijous a la Sala La Planeta. "Per a mi, és una experiència molt divertida i enriquidora jugar amb la dansa, perquè els ballarins aporten una segona veu a l'obra", explica Màrquez. "El repte és poder unir aquestes dues veus, una que expressa contingut amb una altra que aporta moviment", concreta per la seva banda Ripoll.

L'obra s'estrenarà aquest dijous a les sis de la tarda a la Sala La Planeta de Girona. A més de passar pel Temporada Alta, 'Victoria falls' també es podrà veure al festival Grec de Barcelona.

El director del festival de Girona i Salt, Salvador Sunyer, ja ha avançat que la propera convocatòria del Premi Quim Masó incrementarà la dotació (l'actual és de 30.000 euros). Es preveu que les bases es donin a conèixer el proper mes de gener.