'La Iaia' clou la gira en un apoteòsic concert a Vic per preparar nou disc

La formació osonenca presentarà el llarga durada a les comarques gironines el proper 19 de maig a Girona

Amb "El meu vaixell" Ernest Crusats posava de la pell de gallina als assistents només començar la vetllada. El concert d'ahir va ser una trobada entre amics i familiars, però també amb públic arribat de diversos punts de la geografia catalana tan llunyans com la ciutat de València per a escoltar el grup revelació del panorama indie català.

El darrer any i mig els tres components han actuat en diversos escenaris a Catalunya que se'ls han quedat petits. Exemples com el concert a la Sala Tourmix de Girona (Gironès) o a les Festes de Banyoles (El Pla de l'Estany) van demostrar que 'La Iaia' es mereix un públic respectuós i que sigui capaç d'aguantar la respiració des de la primera fins la darrera nota de cada tema que interpreten. Ahir a Vic, on es va registrar un ple absolut, els osonencs van ser escoltats, admirats i venerats alhora per un públic entregat des d'un bon principi.

Ernest Crusats, ànima del grup, no va deixar d'interactuar amb el respectable on també hi era present la seva àvia. "L'altre dia vaig anar a dinar a casa la iaia", va narrar el compositor, "estava parlant per telèfon i em va dir que volien parlar amb mi. Era una seva amiga que volia comprar les entrades per Internet i no se'n sortia. Li vaig dir que li calia rebre un mail de confirmació i que allà hi havia un codi (...) li vaig preguntar si tenia algú més jove allí que la pogués ajudar. S'hi va posar un nen de 13 anys que va aconseguir treure les entrades. Al tornar a parlar amb la senyora li vaig dir: ara ha d'imprimir les entrades però abans miri de tenir la impressora engegada. Nen, fins aquí ja hi arribo! Em va deixar anar la dona", va explicar Crusats que ja tenia el públic a la butxaca.

Bromes a part, 'La Iaia' va repassar temes que ja s'han convertit en cançons imprescindibles dins el panorama indie-folk català. "La noia de l'estació", "La platja", "Sota l'arbre", "Ella cus" (a qui van dedicar a totes les víctimes de violència de gènere), "L'home que passa", entre d'altres. Menció especial es mereix "Jo vull ser la meva iaia", que va ser corejada pel públic amb notable entusiasme.

La nit d'ahir també va comptar amb la novetat de quatre nous temes, un d'ells que apareix al disc de 'La Marató' de TV3. Crusats va confessar en acabar el concert que encara no han decidit quines cançons composaran el nou llarga durada. Tanmateix, totes les que ahir es van poder escoltar porten imprès un segell de qualitat i profunditat lírica que podrien formar-ne part sense desentonar ni fer baixar el nivell de "Les ratlles del meu banyador". I és que aquest és un dels principals problemes amb què s'enfronten els osonencs. El seu primer producte és d'una qualitat excepcional, sovint menyspreada dins un panorama musical que prefereix lloar altres formacions més comercials i que no deixen de ser còpies d'altres grups, ja siguin internacionals o del país. 'La Iaia' sona a 'La Iaia', un producte fresc, dinàmic i de sublim execució.

Girona acollirà el 19 de maig de l'any vinent a 'La Iaia' en un concert a les vuit del vespre a la sala de Cambra de l'Auditori. Serà la seva primera vegada que el grup podrà ser escoltat en unes condicions acceptables a la demarcació de Girona i ho faran per a presentar el nou disc.

Visita la galeria d'imatges del concert.