El juliol Figueres es MOU amb diversos estils de dansa

El festival se celebra de l’1 al 4 de juliol

El festival Figueres es MOU celebra la seva vuitena edició de l’1 al 4 de juliol, a diversos espais de la ciutat. En aquesta ocasió s’han programat una quinzena de propostes gratuïtes de companyies nacionals i internacionals amb una oferta d’espectacles innovadors i sorprenents per mostrar la diversitat artística de la dansa d’arreu.

Una de les principals novetats d’aquesta edició és la posada en marxa d’un programa de suport a la creació contemporània de dansa. Durant el mes de juny quatre companyies i artistes han realitzat la residència al Castell de Sant Ferran de Figueres on han ultimat les noves propostes, que estan en diversos estadis de creació i producció, per tal de presentar-les al públic del festival.

Entre les companyies residents es troben Haa Collective, que presentarà Picadero, un projecte que que parla sobre l’origen i la llibertat; la companyia Tres Tristes Tios ha donat nom al seu primer espectacle on parlen, a través de vivències pròpies, sobre l’obtenció i la pèrdua de diners, una casa o els valors propis; la formació de Miquel Barcelona que des de l’agost del 2020 porta a terme la intervenció Roges, una proposta que ha donat espai a la memòria de la postguerra; i l’artista Amer Kabanni que presenta Runa, un espectacle que qüestiona els conflictes interns, així com la identitat.

Una de les característiques principals del festival és la unió que té amb la ciutat de Figueres, és per això que la inauguració estarà lligada amb la celebració dels 75/50 aniversari del Museu l’Empordà. Rober Gómez i Virginia Gimeno presenten Punteggio per due Corpe 75/50, una peça inspirada en les formes humanes que es poden identificar a les pintures i escultures del museu. A través del moviment donaran vida a aquestes obres d’art.

Dins la programació, el festival ha escollit artistes de països com França, Anglaterra, Alemanya,  Itàlia, Xina, Costa Rica, Australia, Suïssa, Estats Units, Grècia, Mèxic o Japó, entre d’altres, oferint mostres de dansa de tots els estils, tant a nivell nacional com internacional.

El dia 1 de juliol, a l’Auditori Convent dels Caputxins, s’ha programat la proposta Transmissions: conferència ballada sobre Danses Urbanes, a càrrec de Guille Vidal-Rivas & Javi Casado. L’encarregat de tancar el primer dia serà Kolektivo Konika a la plaça Josep Pla amb La punta de mi nariz, un espectacle de circ contemporani.

El 2 juliol, la plaça Josep Pla serà l’epicentre del festival amb tres propostes de petit format però de gran intensitat: Dopple leo - Lokke, de la companyia Olatz de Andrés; Adama de Marcat Dance -la llar artística del multipremiat coreògraf Mario Bermúdez Gil i de l’americana Catherine Coury; i Per se, de la companyia Esa Gente, formada per Maria Casares i David Tornadijo, Premio del Público del Certamen Coreográfico de Madrid.

El dissabte 3 de juliol es programa un dels espectacles de gran format del festival. Els francesos Bivouak cie. oferiran Perceptions, una espectacular escenografia que es desenvolupa en una gran estructura en constant moviment. Una peça que combina dansa aèria i acrobàcia, entre altres tècniques. Serà a la plaça Josep Pla on el mateix dia es podran veure tres espectacles més de petit format dels valencians Titoyaya Dansa, dels madrilenys Colectivo Banquet i de les mallorquines UnaiUna.

Com a prèvia al festival, durant el mes de maig, s’ha estrenat l’espectacle creat dins el projecte cultural Mapa de Ball, amb coreografia de Sònia Gómez, en la què han participat un miler de nois i noies d’una onzena d’instituts de secundària de la comarca de l’Alt Empordà.  Mapa de ball és un projecte de pràctica artística a l’aula i està destinat a introduir i apropar el llenguatge del moviment i la dansa contemporània al públic més jove. Es presenta com una eina educativa pel professorat, però sobretot s’introdueix com una vivència i experiència positiva, tant personal com col·lectiva.