Castelló d'Empúries declara el rei Joan Carles I persona non grata

Es retiraran tots els símbols monàrquics del muncipi

La moció presentada per ERC recorda que el rei de l'estat espanyol, Joan Carles I, va ser proclamat rei d'Espanya el 22 de novembre de 1975 succeint al dictador Franco com a cap de l'estat espanyol. Segons el text aprovat pel ple de Castelló d'Empúries, l'actual rei va jurar dues vegades "els principis fonamentals del Moviment" que, segons la moció d'ERC-AM, són els principis de la dictadura franquista i també va acceptar la sublevació colpista "en contra de la legítima democràcia republicana". Segons el text, aquesta revolució va provocar la mort de "més de mig milió de persones, l'exili de moltes altres i la duríssima repressió de 40 anys, execucions sumàries i assassinats".

Segons recull el text, Joan Carles I no ha renunciat explícitament a aquests juraments i per aquests motius volen que es declari persona non grata al rei i a tota la Casa Reial Espanyola. A més, tal i com ha aprovat el ple, Castelló d'Empúries retirarà els símbols monàrquics borbònics del municipi com poden ser plaques commemoratives, noms de carrers, places o avingudes.

A més, la moció aprovada també inclou la reprovació de qualsevol règim autoritari o monàrquic i té previst enviar aquest acord a la Casa Reial Espanyola per tal que en tinguin constància. D'altra banda, el passat 27 de setembre Castelló d'Empúries es va declarar territori català lliure.