Els russos i francesos que compren habitatges fan disparar preus a Roses, Blanes i Lloret

Per primer cop, Girona ciutat ja no lidera el rànquing de vendes

Els estrangers que aposten per comprar segones residències a la Costa Brava han fet incrementar els preus en determinades poblacions del litoral. Tant a l'Alt Empordà com a la Selva, les preferències de francesos (en el primer cas) i de russos (en el segon) per adquirir-hi cases i apartaments han revitalitzat el mercat immobiliari a les millors zones de municipis com Roses, Blanes i Lloret de Mar.

De fet, només cal donar un cop d'ull a l'estudi del Gremi de Promotors i els API per veure quins han estat, durant el darrer mig any, aquests augments. Així, els preus de cases i pisos a Roses s'han enfilat un 6,5%; a Lloret, un 13%, i a Blanes, aquest percentatge ha arribat a situar-se fins al 28,5%.

El secretari del Gremi de Promotors i Constructors, Josep Donés, assegura que els estrangers saben què vénen a buscar. "Un ciutadà rus, francès o fins i tot alemany, quan ve a comprar ja sap que la Costa Brava no és el mateix que Almeria; per tant, quan es jubili i hi vingui a viure, es trobarà amb una zona amable i amb serveis de luxe", ha concretat Donés.

El secretari, però, també admet que, tot i les "potencialitats" que té el litoral gironí, cal millorar alguns dèficits. "Per exemple, en el cas dels russos, seria clau que l'aeroport tingués connexions correctes amb aquest país", concreta Josep Donés.

A més de posar de relleu aquesta revifalla del mercat immobiliari a la Costa Brava, l'estudi que avui ha fet públic el sector també conclou que els preus de l'obra nova, en general, continuen baixant. En el darrer any, a Girona mateix, el preu d'un pis nou en un barri mitjà ha baixat un 24,7% (el preu del metre quadrat volta els 2.000 euros). En el cas de la segona mà, el percentatge de davallada es troba en un 31,3%.

Girona deixa de liderar vendes

El Gremi de Promotors i els API també han explicat que, per primer cop, Girona ciutat ha deixat de ser el lloc de la demarcació on es venen més pisos. Ara, li ha passat per davant la capital de l'Alt Empordà, Figueres. El secretari del Gremi, Josep Donés, ho justifica per la falta d'estoc que hi ha a Girona.

"Girona ja no és la ciutat que ven més pisos, perquè no té l'estoc adequat per a fer-ho", ha concretat Donés. I hi ha afegit: "Per contra, Figueres encara té més invenuts, i per això es manté".

Per últim, pel què fa al mercat del lloguer, aquí els preus també segueixen una tendència a la baixa. El cas més paradigmàtic és Olot on, durant el darrer mig any, els arrendaments han baixat entre un 7 i un 11% (per a pisos d'entre dos i quatre habitacions).

Aquesta tònica es dóna en la majoria de casos, tot i que no en tots. I és que, en llocs de costa com ara Roses o Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), els preus dels lloguers han augmentat entre un 3 i un 11%.