Condemnen a 44 anys de presó als dos atracadors de bancs de Girona i Salt amb pistoles simulades

Els lladres es van endur un botí de 136.700 euros en total

Durant el judici, els dos atracadors ja van reconèixer els fets davant el tribunal. Els processats van dir, però, que no eren lladres professionals i que necessitaven els diners per enviar-los a les seves famílies. Els dos homes es dedicaven a assaltar sucursals de l'entitat Banesto.

El primer dels atracaments va tenir lloc el setembre del 2007 a l'entitat de Salt; mig any més tard, hi van tornar, però en aquest cas la sucursal escollida va ser la que hi ha al passeig d'Olot de Girona. El darrer dels atracaments va tenir lloc el 19 de març del 2008 a Saragossa.

En tots els casos, els homes feien servir el mateix modus operandi. Entraven a les entitats just abans que tanquessin, tapant-se la cara amb ulleres de sol i gorres, encanonaven el personal amb pistoles simulades, els lligaven amb cordes i brides i s'emportaven els diners de la caixa forta. La sentència de l'Audiència ressalta que les pistoles, tot i que només disparessin boles de PVC i no suposessin perill a no ser que es fes un dispar 'a poca distància dels ulls, sí que tenien 'l'aparença externa d'armes de foc per als no avesats en la matèria.

La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Adolfo Garcia, considera els dos atracadors responsables de tres delictes de robatori amb violència i vuit de detenció il·legal. A l'hora de fixar les penes, el tribunal els imposa quatre anys de presó per a cada delicte. En el cas dels robatoris, l'Audiència ressalta que 'tot i la confessió dels acusats', a l'hora d'actuar els dos atracadors van provocar veritable 'por' als treballadors.

Entre d'altres, la sentència indica que els homes es van tapar la cara, van encanonar els empleats amb pistoles i, de mitjana, es van estar més de deu minuts a l'interior de les sucursals. Per això considera adient la condemna de quatre anys per a cada robatori.

Indult per a la detenció il·legal

Pel que fa als vuit delictes de detenció il·legal, el tribunal ressalta però que la pena de quatre anys per a cadascun –la mínima que contempla la llei- és 'exagerada', perquè quan els empleats es queden lligats a l'interior de les entitats 'ja saben que els atracadors han marxat' i que el seu captiveri no durarà. Per això, l'Audiència entén que no és il·lògic que se 'sol·liciti un indult de la pena' perquè aquesta es redueixi a la meitat.

En total, l'Audiència condemna a 44 anys de presó tant Rogerio Mendes com Jonathan Cándido de Souza. A aquest darrer, però, també li imposa una altra condemna de mig any de presó i multa de 1.800 euros per un delicte de falsificació, perquè va fer servir un document d'identitat fals per obrir un compte corrent i no aixecar sospites.

A més de les penes de presó, la Secció Quarta de l'Audiència de Girona també condemna els atracadors a pagar una indemnització de 90.017,44 euros a l'entitat Banesto en matèria de responsabilitat civil. Aquesta quantitat correspon a l'import dels atracaments que no es va poder recuperar en el moment de la detenció dels dos lladres.