La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya inicia avui el camí a la seva internacionalització

L'auditori de Girona acull aquesta nit l'estrena del disc que uneix talent sènior i júnior en un projecte pedagògic únic

"Hi ha noves formes de patrocinar projectes", així de contundent s'ha mostrat aquest matí Josep Lagares, propietari de l'empresa Metalquimia, patró de l'Auditori de Girona i impulsador d'aquesta iniciativa amb la qual presenta una alternativa de negoci a l'hora d'invertir en cultura. L'edició del disc 'Llegendes del Cinema' que serà presentat aquesta nit a l'Auditori de Girona és el resultat de fusionar la Principal de la Bisbal i la Jove Orquestra de les Comarques Gironines (JOCG) amb intenció de donar forma a un projecte pedagògic i educatiu únic.

"Si fins ara hi havia un model de patrocini que consistia en deixar els diners cada any a un projecte o un auditori a fons perdut, ara hem pensat que seria bo que aquests diners aportin un impacte a nivell social i també econòmic", ha apuntat Lagares. Pel que fa a la primera vessant és últil per a formar joves músics que no els serà necessari estudiar fora de Catalunya mentre que, a nivell econòmic, dels beneficis que s'obtinguin dels concerts i la venda de discs, s'invertiran en mantenir el projecte pedagògic per a l'any següent.

Lagares confia en que el disc, enregistrat al mateix Auditori de Girona, es convertirà en un gran èxit comercial. Aquest consisteix en una selecció de temes de reconegudes bandes sonores de la història del cinema on s'inclou Casablanca (Michael Curtis), La Pantera Rosa (Henry Mancini), La Vida és Bella (Nicola Piovani), passant per Somriures i Llàgrimes (Robert Wise), El Padrí (Nino Rota) i La Llista de Schindler (John Williams), entre molts d'altres . El disc surt avui mateix a la venda en format CD al web de la Simfònica o bé al de la discogràfica Tritó i a partir del mes de gener estarà disponible a les botigues digitals de iTunes i Spotify.

Lagares ha remarcat que a la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya (SCCC) es dóna oportunitat als joves músics de la JOCG de treballar de prop sota el tutelatge de La Principal de la Bisbal, Nina, Cris Juanico i Pep Poblet que hi aporten la seva experiència. Precisament tots tres seran avui a la nit a l'Auditori per interpretar algunes peces del disc.

En aquest mateix sentit, Llorenç Caballero, director artístic de l’Orquestra de Cadaqués, ha remarcat que, per als integrants de la Jove Orquestra de les Comarques Gironines, participar en la SCCC “representa l’oportunitat de formar part d’un projecte peculiar al costat dels músics professionals de la cobla La Principal de la Bisbal, dirigits per Francesc Cassú, i els ofereix la possibilitat d’enregistrar i interpretar en concert un repertori tan exigent i amè”.

Per al primer concert, els beneficis es destinaran a la Fundació Síndrome de Down de Girona i Comarques Astrid-21.
 

 
La Simfònica de Cobla i Corda

La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya (SCCC) va néixer l’any 2008 per iniciativa de Narcís i Josep Lagares amb l’impuls i suport de l’empresa Metalquimia i de l’Auditori de Girona. L’objectiu era crear una formació musical inèdita fins llavors integrada pels instruments de corda tradicionals d’una orquestra simfònica i els instruments de vent de la cobla. Oboès, flautes, clarinets i fagots són substituïts a la SCCC per tibles, tenores, fiscorns i flabiols, sota el mestratge de la cobla La Principal de la Bisbal.
 
En la seva primera etapa, la SCCC es va centrar en la música catalana en tota la seva amplitud, des de la sardana, l’havanera i la sarsuela al rock català, la cançó tradicional i la Nova Cançó, alhora que feia néixer noves composicions pensades exclusivament per a la nova orquestra. Fruit de tot això, la SCCC va enregistrar tres discs (Sardanes per al Món, Inoblidables en Concert i Amb Catalunya al Cor) i va ser l’exitosa protagonista del Concert de Cap d’Any de TV3 els anys 2010 i 2011, amb un notable reconeixement de la crítica i de l’audiència.
 
Després d'uns mesos de reflexió per adaptar l'orquestra a l'actual escenari cultural català, la SCCC torna reinventada i amb una il·lusió renovada i rejovenida gràcies a la unió de la cobla La Principal de la Bisbal i la Jove Orquestra de les Comarques Gironines (JOCG). La JOCG és una iniciativa de l’Orquestra de Cadaqués que té per objectiu contribuir a la formació dels joves talents musicals gironins i actuar de pont cap a la seva integració al món de les orquestres professionals.
 
En aquesta nova etapa que estrena, la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya fa un pas ferm cap a la internacionalització i la consolidació cultural del projecte amb un repertori de melodies globals. A més, augmenta el format de l’orquestra amb més de setanta músics sota la direcció artística de Francesc Cassú, director de la cobla La Principal de la Bisbal, i la direcció tècnica de Jaume Lleixà, responsable de coordinació artística de l’Orquestra de Cadaqués.